Tipi psov pasme terier

6544

Terier je generično ime za vrsto pasem psov, ki si delijo skupen izvor. Z leti so razvili tako raznolike fizične lastnosti, da je v nekaterih primerih težko verjeti, da so si v sorodu. Na splošno so terierji majhni oz. srednje veliki psi, nemirnega in odločnega značaja.

Večina terierjev izvira iz britanskih otokov. Pasme pa lahko najdete po vsem svetu. Njihovo ime izhaja iz latinskega imena »terra«, kar pomeni zemlja.

Večina terierjev izvira iz britanskih otokov. Pasme pa lahko najdete po vsem svetu. Njihovo ime izhaja iz latinskega imena »terra«, kar pomeni zemlja. Tako so jih poimenovali, ker so bili vzrejeni za lov na majhne živali, kot so glodavci in zajci.

Medtem ko imajo vse pasme te vrste v svojem imenu besedo terier, to ne pomeni, da pripadajo isti skupini.

Običajno so terierji igrivi hišni ljubljenčki. Imajo srednjo do visoko raven energije, ki zahteva redno vadbo. Kot skupina so terierji znani kot izjemno zvesti psi. Običajno pa ima večina od njih ekstrovertirane, velike in ljubeče osebnosti. Večina jih uživa, ko je v središču pozornosti. Zanje lahko pomanjkanje pozornosti povzroči destruktivno, negativno vedenje.

Terierji kot delovni psi

Različne pasme terierjev so se nekoč v glavnem ukvarjale z lovom na živali, ki živijo pod zemljo. To so lisice, zajci, podgane, jazbeci in svizci. V 19. stoletju so pse terierje uporabljali tudi za krute in tvegane prakse, kot je tekmovanje v ubijanju podgan. Pse so spustili v jamo s podganami. Zmagovalec je bil tisti, ki je v najkrajšem časa ubil največ podgan.

Kasneje so bili terierji vključeni v okrutno in krvavo prakso pasjih borb. Organizatorji so tako iskali pse, ki so bili bolj agilni od običajnih psov pasme moloserji. Odločili so se za križanje obeh vrst, vzrejo hitrejših psov, ne da bi pri tem izgubili močen in neustrašen temperament borbenih psov. Rezultat so bili predniki sedanjih pasem in vrst pitbullov.

Še danes imajo nekateri terierji v sebi močan lovski gen, kar se kaže v prekomernem kopanju in obilnem lajanju. Z malo potrpljenja in ustreznim treningom lahko terierji postanejo zvesti in poslušni hišni ljubljenci. Trening pa je kljub atraktivnosti lahko velik izziv ravno zaradi njihove močne volje, trme in želje po teku, lovu.

Danes se terierji uporabljajo predvsem kot psi spremljevalci. Občasno se uporabljajo kot psi čuvaji in obrambni psi. Vendar večina pasem ni dovolj velika, da bi bila lahko čuvajska pasma. Izjema je tukaj le airedalski terier, ki je zelo velik, močan in borben.

Vrste terierjev

Glede na to, kje živite ali glede na kinološko društvo, ki ga uporabljate za referenco, so pasme terierjev razvrščene na različne načine. Po podatkih Svetovne pasje organizacije FCI, so terierji razvrščeni v štiri glavne vrste:

  • Veliki in srednji terierji.
  • Majhni terierji.
  • Bull terierji.
  • Mini, toy terierji.
  • Drugi terierji.

Nekatere, a ne vse, vrste terierjev potrebujejo nekoliko več nege kot ostali. Predvsem tisti z dolgo dlako potrebujejo redno krtačenje in odstranjevanje odmrle dlake.

Kljub svoji drzni osebnosti in včasih zahtevnim potrebam so terierji odlični psi. Pozitivne metode treninga jim običajno pomagajo razumeti in se naučiti vaših vedenjskih pričakovanj. Če boste svojega terierja prepustili samemu sebi in mu ne boste nudili aktivnosti in treninga, ki ga njihova vesela narava potrebuje, ne bodite presenečeni, če se bo vaš majhen kužek osebnostno spremenil v velikega psa. Taki psi običajno ne poznajo strahu in se ne zavedajo posledic svojega oblastnega vedenja.

Veliki in srednje veliki terierji

Čeprav se ti terierji imenujejo veliki terierji, niso zelo veliki. Največja pasma terierjev je airedalski terier, ki meri okoli 60 cm. Ti terierji se uporabljajo za lov na male živali, pa tudi za pomoč pri iskanju in reševanju.

Med velike in srednje velike terierje sodijo:

Majhni terierji

To so po velikosti manjši psi, ki so se prvotno uporabljali za lov na škodljivce. Čeprav so majhni, niso psi za v naročje ali spremljevalni psi. To so namreč zelo močni in aktivni psi, ki potrebujejo veliko gibanja in miselnih zaposlitev.

To so Cairnski terier - to so po velikosti manjši psi, ki so se prvotno uporabljali za lov na škodljivce.Med bolj znanimi majhnimi terierji so tudi:

Bull terierji

To so psi, imenovani moloserji. Njihov izvor je povezan s pastirskimi in borbenimi psi. Kljub zastrašujočemu videzu ti terierji običajno niso dobri čuvaji saj so po naravi ljubeči, družabni in igrivi.

Med najbolj razširjenimi terierji tipa bull so:

Mini, toy terierji

To so najmanjši terierji in čeprav imajo v sebi značilnosti te skupine, se jih ne uporablja za lov na živali, ki živijo pod zemljo. Njihova glavna naloga v današnjih časih je, da so psi spremljevalci in psi, ki radi poležavajo v naročju. Odlični so za družine z otroki, ki znajo spoštovati živali. Te pasme niso primerne za družine z zelo majhnimi otroki, ki nimajo občutka za pse. So namreč zelo majhni in krhki in jih lahko otroci nevede poškodujejo.

Med bolj poznanimi mini, toy terirji so:

Druge pasme terierjev

Nekateri psi se imenujejo terierji, vendar jih FCI zaradi njihovega videza in temperamenta ne uvršča v skupino opisanih terierjev. Obstajajo torej še tri različne pasme, ki se prav tako imenujejo terier.

To so:

Če iščete igrivega, nekoliko pikantnega psa, ki bo začinil vaše monotono življenje, je terier morda pravilna izbira za vas. Pomembno je, da imate radi aktivnosti v naravi in ste dosledni ter odločni. Nikoli pa si psa ne izbirajte le na podlagi videza. Pomembneje je, da je kuža, ki ga izberete osebnostno skladen z vami in da se lahko prilagodi vašemu načinu življenja.

Drobne Deja

Viri:
https://www.dogbreedslist.info
https://www.purina.com
https://bowwowinsurance.com.au