Bulterier

4383

BulterierPrimeren za:
Družine z otroki
Izkušene lastnike psov

Na kratko o bulterierju:
Prijazen
Pogumen
Norčav
Ljubeč

Posebne zahteve:
Bulterier je zabaven in prijazen pes, ki se odlično razume z vsemi ljudmi, vendar pa je potrebna zgodnja socializacija z drugimi psi.

Zgodovina:

V začetku devetnajstega stoletja so bile bikoborbe na vrhuncu priljubljenosti. Ljubitelji tega krutega ‘športa’ so med seboj križali različne mastife, buldoge in terierje, v iskanju najboljšega psa za boj z biki. Iz ene teh kombinacij je nastal bulterier, vendar pa se je kmalu izkazalo, da niso med najbolj uspešnimi borci, zato so postali predvsem modni hišni ljubljenčki za plemiče. Za vzrejo so izbirali pse z jajčasto oblikovano glavo, tako pa je nastala pasma, kakršno poznamo dandanes.

Videz:

Bulterier je kompaktno zgrajen, močan in uravnotežen pes. Obstajata dve različici pasme, ki pa se razlikujeta samo v velikosti- standardni bulterier doseže višino od 51 do 61 cm, miniaturni bulterier pa od 25 do 33 cm. Njegova najbolj prepoznavna lastnost je dolga, jajčasto oblikovana glava z majhnimi trikotnimi očmi in črnim, navzdol ukrivljenim nosom. Ušesa so majhna in nošena pokonci. Vrat je dolg, mišičast in brez odvečne kože, telo je močno s širokim prsnim košem, rep je kratek in nošen vodoravno. Noge so ravne in paralelne, dobro omišičene, končajo pa se z okroglimi in kompaktnimi šapami. Dlaka je kratka in svetleča, barva je lahko v celoti bela ali pa rjava, črna, rdečkasta ali brindle (rjava s temnimi progami) z belimi lisami.

Temperament:

Kljub svoji nasilni preteklosti v bikoborbah in nekoliko zastrašujočem videzu, je bulterier prava dobričina. Do ljudi je izjemno prijazen in ljubeč, zato se ne izkaže preveč dobro kot pes čuvaj. Na lastnika je izjemno navezan in potrebuje veliko pozornosti. Je krasen družinski pes, ki se odlično razume z otroci, če jih le naučimo pravilnega rokovanja s psom. Po obnašanju je zabaven in klovnovski, zelo rad uganja norčije. Ima veliko energije, zato potrebuje dosti gibanja in aktivnih sprehodov. Je zelo učljiv, vendar potrebuje disciplino, da ne razvije neželenih vedenj, kot so destruktivnost in agresija do drugih psov. Pri njih je zaradi navezanosti na lastnike pogosta tudi ločitvena tesnoba. Ne razume se preveč dobro z malimi živalmi, kot so mačke, kunci, morski prašički in drugo.

Zdravje in nega:

Za nego je precej enostaven, saj je bulterierjev kožuh zelo nezahteven. Dlako menja dvakrat na leto, takrat je najbolj učinkovito česanje s posebno gumijasto krtačo, ki ujame odpadlo dlako. Zdravstveno je pasma zelo občutljiva, pojavi se lahko izpad pogačice, napake na srcu, odpoved ledvic in težave s kožo. Pri belih psih je pogosta gluhost, zato je važno, da vzreditelj pari pse, ki niso nosilci dednih napak in mladiče že zgodaj testira za morebitno gluhost.

Viri: dogbreedinfo.com
fci.be