Kako psa uspešno naučiti hišne čistoče

3145

ucenje-hisne-cistoceUspešno učenje hišne čistoče vašega novega pasjega mladička vam bomo tokrat predstavili malo drugače, v šestih preprostih korakih, ki z nekaj vztrajnosti vodijo do stoodstotnega uspeha. Za razliko od metod privajanja psa na opravljanje potrebe na točno določenem mestu (npr. na podlogi oziroma pasji plenički), ki psa najprej privadijo na opravljanje potrebe na omejenem prostoru, nato pa sčasoma tudi zunaj, ta metoda zahteva nekoliko več predanosti in pozornosti, vendar pa prinaša boljše rezultate, saj je opravljanje potrebe znotraj doma že od začetka izključena možnost.

Za učenje oziroma navajanje psa na opravljanje potrebe izven doma, boste pri tej metodi potrebovali nekaj osnovnih pripomočkov, kot so: pasji zaboj oziroma boks, sledni povodec, naravno encimsko čistilno sredstvo, priboljški oziroma igrače, blok/rokovnik za zapisovanje in veliko potrpežljivosti.

1. Prvi korak:

Hranjenje po urniku

Poskrbite, da bo pes dobil svoje obroke vsak dan ob istem času. Tako se bo navadil na dnevno rutino hranjenja, ki mu sledi rutinirano iztrebljanje. Ob takšnem urejenem sistemu boste uspeli hitro ugotoviti v kolikšnem času po zaužitem obroku mora pes na veliko potrebo, posledično vselej pravočasno odreagirali in psa odnesli ven, s tem pa tudi psa lažje navadili na to, da svoj posel vedno opravi zunaj.

2. Drugi korak:

Zapišite si v rokovnik koliko vaš pes poje, koliko popije in kdaj po obroku opravi potrebo. Opazujte kaj kuža počne pred iztrebljanjem in prepoznajte tipična opozorilna vedenja psa

S temeljitim opazovanjem boste prepoznali tudi opozorilne znake (nakazovanje s tačko, vrtenje v krogu, drsanje po zadnjici in druga prepoznavna indikatorska vedenja), ki nakazujejo na to, da mora pes ven. Če boste dovolj pozorni in hitri, boste na ta način uspeli preprečiti marsikatero ‘nesrečo’ v hiši, s tem pa preprečili, da bi se pes sploh navadil iztrebljati v domu.

3. Tretji korak:

Uporabite pasji boks in sledni povodec za nadzorovanje in omejevanje psa.

Izbrani zaboj mora biti ravno prav velik, da se kuža lahko v njem udobno obrne in uleže. Preveliki zaboji niso primerni, ker dopuščajo nered znotraj zaboja/boksa. Naravna potreba psov po čistem okolju vam bo namreč pomagala le v primeru ustrezne izbrane velikosti pasjega boksa. Upoštevajte čas v zaboju glede na vzdržljivost pasjega mehurja (meseci starosti psa plus ena ura je približno maksimalno število ur, kolikor lahko zdrži mehur vašega mladička, pri manjših pasmah nekoliko manj). Na boks morate psa seveda pred tem ustrezno navaditi, da bo izkušnja zanj prijetna in nikakor ne travmatična (tudi stres lahko pri mladiču povzroči uriniranje v boksu!).

Uporabite tudi sledni povodec za omejevanje gibanja mladiča znotraj doma in tako ohranite nadzor nad njegovim početjem. Svobodno gibanje po stanovanju naj bo privilegij za hišno že čistega psa. Privez vam omogoča kontrolo in opazovanje vedenja, prav tako pa zaznavanje indikatorjev vedenja pred iztrebljanjem in ustrezno, pravočasno reagiranje.

4. Četrti korak:

Okrepite vsa zaželena vedenja.

Vsaka opravljena potreba na pravem mestu mora biti ustrezno nagrajena s priboljškom ali igro. Počakajte, da pes opravi potrebo, nato ga nagradite in pohvalite. Po takšni nagradi se bo vsak pes veselil ponovne nagrade in bo, kolikor mu bo dopuščalo njegovo telo, stremel k ponavljanju zaželenega vedenja.

5. Peti korak:

Če ste psička ujeli pri dejanju, ne kričite nanj in ga ne kaznujte!

Mladička preprosto opozorite na napako z vnaprej določeno besedo, na primer »Ups!«, pri čemer pazite na umirjen, a odločen ton glasu. Nato psička takoj odnesite ven in čakajte tako dolgo, da potrebo opravi tudi zunaj. Naj traja še tako dolgo, ne obupajte! Ko potrebo opravi zunaj, ga pohvalite in nagradite.

6. Šesti korak:

Če se zgodi nesreča, mesto temeljito počistite.

Nikoli ne pomakajte pasjega smrčka v iztrebke, ne kaznujte psička in ne povzdigujte glasu! Vse to ima namreč nasprotni učinek in vašemu kužku ne pove, da tega početja v stanovanju ne želite. Priložnost ste tokrat pač zamudili, sprijaznite se, potrpežljivo počistite in nadaljujte s petimi predhodnimi koraki.

Hitrost pri učenju hišne čistoče je odvisna predvsem od vztrajnosti lastnika psa, od pozitivne motivacije in od skupne želje po uspehu. Pes mora želeti nagrado in lastnik mora spodbujati njegovo željo.
Pa veliko uspeha!

Maja Kalaš