Ali starejšega psa lahko naučimo novih trikov?

3297

ali-starejsega-psa-lahko-naucimo-novih-trikovRek, da »starega psa ne moremo naučiti novih trikov« uporabljamo za razlago vedenja ljudi srednjih let, ki niso pripravljeni na novosti, na preizkušanje novih stvari ter so zvesti svojim dolgoletnim navadam. Te rek pa ne velja za pse! Nikoli ni prepozno, da svojega kužka naučimo kakšnega novega trika. Čeprav bodo starejši psi za osvojitev znanja potrebovali nekoliko več časa, boste presenečeni nad njihovo koncentracijo in željo po učenju. Številni strokovnjaki pravijo celo, da je odraslega psa pogosto lažje učiti kot mladička, saj so odrasli psi lahko skoncentrirani daljše časovno obdobje, mladičem pa pozornost precej hitro pobegne drugam.

Mit o močno ukoreninjenih navadah je leta 1523 ustvaril Anglež Fitzherbert, ki je v svoji razpravi o vzreji živali bralcem svetoval naj pse učijo, dokler so mladi, ker v starejših letih to ne bo mogoče. Ker je ta »mit« že vrsto let v naših glavah, so se preverjanja, ali se odrasli psi lahko učijo novih stvari, leta 2007 lotili tudi v oddaji Mythbusters.

Po samo enem tednu dela s sedemletnim aljaškim malamutom (kar je primerljivo 50 človeškim letom) sta voditelja Adam Savage in Jamie Hyneman povsem ovrgla to dolgoletno prepričanje. V enem tednu intenzivnega dela se je »njun« pes namreč naučil ubogati številne ukaze, kot so sedi, lezi, daj tačko in podobno.

Poleg priljubljenih Mythbusterjev so se v mit učenja starejših psov poglobili tudi v raziskovalnem inštitutu Messerli z Dunaja, kjer so izvedli triletno študijo, v katero so vključili 95 border collie-jev, starih od 5 mesecev do 13 let. Želeli so preučiti učinek staranja na kognitivne procese (kot so učenje, spomin in reševanje problemov) pri psih in v kolikšni meri je učinek podoben kognitivnemu staranju pri ljudeh. Raziskava je bila za kužke zanimiva, saj so se morali s smrčkom dotakniti pravilnega elementa na zaslonu na dotik in v primeru pravilnega odgovora jih je računalnik avtomatično nagradil s priboljškom.

Med najpomembnejšimi odkritji je vsekakor to, da so bili učenja sposobni psi vseh starosti, kar pa seveda ne pomeni, da niso zaznali razlik v kognitivnih sposobnostih. Starejši psi so namreč za priboljšek potrebovali več poskusov kot mladiči. Najhitreje so se učili psi v starosti od 6 mesecev do enega leta, kjer so se določenega trika naučili že v 18 poskusih, medtem ko so 10-letni psički za osvojitev enakega znanja potrebovali približno 39 poskusov. Za raziskovalce je bilo presenetljivo odkritje, da so starejši psi dlje časa vztrajali, da bi osvojili določeno nalogo kot mlajši, ki so hitreje odnehali.

Drži torej, da se starejši psi počasneje učijo, vendar pa je pomembno, da se še vedno zmorejo učiti. Kako hitro jih boste naučili novih trikov ali iger, pa je odvisno tudi od izkušenj psa. Pasji mladič, ki ima skorajda od kotitve naprej zelo polno življenje, je deležen veliko pozornosti svojih lastnikov in se že v mladosti veliko uči, bo tudi kot kuža v zrelih letih hitreje dojel, kaj želimo od njega. Nasprotno pa psi, s katerimi se v preteklosti nihče ni ukvarjal, niso navajeni učenja in bodo za učenje novega vedenja potrebovali malo več časa. Učenje starejše pse ohranja vitalne in dejavne, zato tudi pri pasjih »babicah in dedkih« ne pozabimo na kakšen izziv. Hvaležni vam bodo tako pasji možgani kot telo, saj bodo oboji še na stara leta v dobri formi.

 

Želite, da vaš kuža živi zdravo in polno življenje? Hranite ga s hrano BRIT za seniorje, ki je posebej prilagojena za starejše kužke.

Maša Pirnat