Ali starejšega psa lahko naučimo novih trikov?

1722

ali-starejsega-psa-lahko-naucimo-novih-trikovRek, da »starega psa ne moremo naučiti novih trikov« uporabljamo za razlago vedenja ljudi srednjih let, ki niso pripravljeni na novosti, na preizkušanje novih stvari ter so zvesti svojim dolgoletnim navadam. Te rek pa ne velja za pse! Nikoli ni prepozno, da svojega kužka naučimo kakšnega novega trika. Čeprav bodo starejši psi za osvojitev znanja potrebovali nekoliko več časa, boste presenečeni nad njihovo koncentracijo in željo po učenju. Številni strokovnjaki pravijo celo, da je odraslega psa pogosto lažje učiti kot mladička, saj so odrasli psi lahko skoncentrirani daljše časovno obdobje, mladičem pa pozornost precej hitro pobegne drugam.

Mit o močno ukoreninjenih navadah je leta 1523 ustvaril Anglež Fitzherbert, ki je v svoji razpravi o vzreji živali bralcem svetoval naj pse učijo, dokler so mladi, ker v starejših letih to ne bo mogoče. Ker je ta »mit« že vrsto let v naših glavah, so se preverjanja, ali se odrasli psi lahko učijo novih stvari, leta 2007 lotili tudi v oddaji Mythbusters.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat