Miti o pasjem življenju

408

Prav zagotovo ste se že kdaj srečali s kakšnim mitom, ki naj bi opisoval pasje življenje. V tem članku smo za vas izbrali nekaj najpogostejših in preverili ali ti tudi držijo.

  1. Psi so barvno slepi

Pogost mit, ki ga lahko slišimo je, da naj bi bili psi barvno slepi. Seveda z gotovostjo ne moremo vedeti kako psi vidijo, a vseeno naj bi videli nekaj barv. Če vas zanima več o pasjem vidu pa si lahko preberete članek.

  1. Pes, ki maha z repom je vesel

Tudi ta mit lahko ovržemo, saj psi z mahanjem repa sporočajo več občutij – veselje in vznemirjenost, lahko pa tudi strah in stres. Vedno je pomembno, da opazujemo komunikacijo in obnašanje celotnega telesa psa in ne samo repa.

  1. Eno pasje leto je enako sedmim človeškim

Tudi ta mit ne drži, saj bi lahko že prva leta pasjega življenja vzeli kot 12 do 14 človeških let. Poleg tega pa je starost psa povezana z njegovo velikostjo, pasmo in samo genetiko. Manjši psi tako običajno živijo dlje (15 do 18 let), kot psi večjih pasem, ki običajno dočakajo 7 do 10 let.

  1. Moker in hladen smrček je znak zdravega psa

Pasji smrček nam lahko sporoča veliko, a ni nujno, da je smrček zdravega psa moker in hladen. Če vas zanima več o tem kaj pasji smrček vse sporoča pa si lahko preberete v članku.

  1. Starejših psov ne moremo naučiti novih trikov

Tudi ta mit ne drži. Včasih se le zgodi, da starejši psi niso tako zainteresirani za učenje in se tudi slabše odzivajo na treninge. Upoštevati je potrebno njihovo fizično zmogljivost, biti moramo potrpežljivi in mirni.

  1. Psi zehajo, ko so utrujeni

To, da pes zeha ne pomeni vedno, da je zaspan ali utrujen. Z zehanjem lahko izražajo svojo napetost in stres.

  1. Vsi psi so dobri plavalci

Nekateri psi res obožujejo vodo in so odlični plavalci. Ne drži pa to za čisto vse pse. Na primer buldogi, mastifi, bokserji in jazbečarji so lahko zelo slabi plavalci, zato moramo biti na to pozorni.

  1. Psi morajo glodati kosti

Glodanje kosti je za pse lahko zelo nevarno. Kuhane kosti znajo biti nevarnejše od surovih, saj lahko psa ranijo s svojimi špičastimi deli.

 

Poleg vseh mitov pa je dejstvo, da psi obožujejo BRIT ter N&D pasjo hrano, zato jim jo privoščite tudi vi. In to po znižani ceni!

Eva Tomažin

Viri:

www.nutrenaworld.com

www.countryliving.com