Kako pes vidi?

1121

Vsi lastniki psov poznamo tisti šarmanten in ljubek pogled, ki nam ga namenijo naši kosmatinci. Ali ste se kdaj vprašali, kako pes vidi?

Vsekakor naši kosmatinci vidijo svet z drugačne perspektive kot mi, že zaradi drugačne strukture očesa. Očesna mrežnica ima dva tipa celic, ki so občutljive na svetlobo. Psi imajo poudarek na celicah, ki zaznajo gibanje tudi v megleni svetlobi, zato dobro vidijo tudi v temi.

Barve

Psi vidijo barve drugače kot ljudje, oziroma jih vidijo podobno, kot barvno slepi ljudje. Pasja očesna mrežnica loči dve barvi, to sta modra in rumena. Razlikujejo pa tudi različne odtenke sive. Vsekakor ne vidijo sveta črno-belega. Le nezmožni so prepoznati zeleno, oranžno in rdečo. Ker težko ločijo barve se raje osredotočijo na samo teksturo, svetlost in pozicijo. Psi na primer ne morejo ločiti kdaj na semaforju sveti rdeča in kdaj zelena luč, da lahko prečkajo cesto. Pravi čas za prečkanje določijo preko zvoka in premikanja udeležencev v prometu.

Vid v temi

Kot je zapisano že v uvodu, psi dobro zaznavajo gibanje in dobro vidijo tudi v megleni svetlobi. Imajo tudi večje zenice, ki omogočajo večje sprejemanje svetlobe. Ta pa se odbije od membrane, ki se nahaja znotraj očesa. Membrana deluje kot ogledalo, ki svetlobo odbije do očesne mrežnice, ki omogoča vid, kljub temi.

Vidno polje

Živali, ki so lahek plen imajo oči locirane na straneh glave, kar jim omogoča, da prej opazijo plenilca. Plenilci, kot so psi in tudi ljudje, imamo oči bolj skupaj. Naše oči so usmerjene naprej, medtem ko se usmerjenost oči psov razlikuje od posamezne pasme, a po navadi so pod 20° kotom. To psom omogoča večje oz. širše vidno polje.

Globina

Dojemanje globine se omogoči, ko se vid obeh očes prekriva. Bolj imajo psi oči narazen, manj imajo prekrivanje vidnega polja posameznih očes, kar pomeni, da slabše vidijo globino. Najboljše dojemajo globino, če gledajo naravnost, kar pa ni najbolj priročno, saj jih pogosto ovira prav njihov smrček.

Ostrina vida

Psi imajo slabšo ostrino vida kot ljudje. To pomeni, če gledajo nek predmet z iste razdalje kot mi, ga psi vidijo kot da bi mi gledali iz še daljše razdalje. Labradorci pa naj bi veljali za pasmo, ki vidi ostrino skoraj enako kot ljudje. Torej, če na enem koncu travnika stoji pes, na drugi strani pa mi, nas pes preko ostrine vida, ne bo prepoznal. Raje se bo zanašal na naše značilno gibanje, vonj in glasove, ki bi jih oddajali.

Slepota

Če pes oslepi, ga to ne ovira pri normalnem življenju, kot bi denimo človeka. Naši kosmatinci svet zaznavajo veliko bolj preko vonja in sluha. Pogosto moramo lastniki le prilagoditi bivalni prostor. Ko so psi v svojem okolju, nam pogosto dajo misliti, da sploh niso slepi.

Psi torej svet vidijo precej drugače kot mi. Za boljše razumevanje pa si lahko ogledate tudi članek Pasji vid, ki vsebuje videoposnetek, ki prikaže kako psi vidijo.

Eva Tomažin

VIRI

www.petsdoc.org

www.rover.com