Ali psi žalujejo?

1332

Psi nam ne morejo povedati kdaj so žalostni in kdaj veseli, njihova čustva, ki jih občutijo pa lahko razberemo iz njihovega vedenja. Ste se že kdaj vprašali, ali psi žalujejo? Strokovnjaki so mnenja, da tudi naši kosmatinci lahko žalujejo ob izgubi ljubljene osebe ali družinskega psa ne žalujejo samo mi, ampak žalujejo tudi psi. V nadaljevanju si lahko preberete kako prepoznati psa, ki žaluje in kako mu pri žalovanju pomagati.

Znaki žalovanja

Znaki žalovanja pri psih so podobni kot znaki žalovanja pri ljudeh. Znanstveniki so ugotovili, da večina psov, ki doživijo izgubo družinskega psa, imajo vsaj štiri spremembe v vedenju. Znaki žalovanja pa so različni:

– lahko postanejo depresivni;

– lahko se jim zmanjša apetit in se ne želijo igrati;

– lahko začnejo več spati in brezvoljno postopati naokrog;

– opazi se lahko čakanje, da se bo lastnik ali štirinožni prijatelj vrnil;

– spremenilo lahko prostor, kjer so po navadi spali;

– pojavi se lahko sprememba pri vokalizaciji – nekateri psi postanejo glasnejši in več lajajo in tulijo, drugi postanejo tišji;

– lahko se izogibajo stikov, tako z ljudmi kot tudi z drugimi hišnimi ljubljenčki;

– postanejo lahko agresivnejši;

– pojavi se lahko večja želja po bližini lastnika.

Kako lahko psu pomagate?

Odgovor na vprašanje “Ali psi žalujejo?” je torej pritrdilen. Tukaj pa je še nekaj nasvetov, kako psu lahko pomagate.

  1. Držite se rutine

Kljub temu, da pes žaluje, občuti tudi spremembe v gospodinjstvu, kar samo še bolj poveča stres. Zato se držite rutine, ki ste jo s psom imeli pred izgubo.

  1. Preživite še več časa s psom

Preusmerite mu pozornost na aktivnosti, ki jih pes obožuje. To je lahko sprehod, metanje žogice, crkljanje na kavču, vožnja z avtomobilom …

  1. Bodite nežnejši in še bolj ljubeči

Večkrat na dan psa pobožajte. Namenite mu očesni stik in se z njim pogovarjajte.

  1. Povabite na obisk prijatelje, ki se bodo s psom igrali

To storite le, če vaš pes uživa v družbi.

  1. Poskrbite za aktivnosti v času, ko vas ni doma

To lahko storite na različne načine. Lahko najamete osebo, ki bo čuvala psa in se z njim ukvarjala. Ali pa psu pripravite različne aktivnosti s katerimi se lahko zaposli sam – skrijete priboljške po stanovanju, pripravite igrače, ki psa dlje časa zaposlijo.

  1. Ignorirajte neustrezno vedenje

Kot je bilo že prej omenjeno, nekateri psi lahko doživijo spremembo pri vokalizaciji, kar pomeni, da bodo lahko več lajali. Čeprav je težko pa naj bi to vedenje poskušali ignorirati, saj nas pes ne želi razjeziti, to je le eden od njegovih znakov žalovanja.

  1. Obisk veterinarja

Če opazite, da vaš pes težko preživlja izgubo ljubljene osebe ali štirinožnega prijatelja, je smiselno razmisliti o obisku veterinarja, ki lahko pomaga.

  1. Izgubljenega psa ne zamenjajte prehitro

Če vaš pes žaluje za drugim družinskim psom mu dajte čas, da preboli izgubo. Ne hitite z zamenjavo z novim mladičkom. Ta bi lahko žalujočemu psu povzročil le dodaten stres.

Psi žalujejo, tako kot tudi mi. Pogosto se tudi naše žalovanje prenaša na psa. Dajmo psu čas in mu bodimo ob strani, če nas bo potreboval. Zase pa lahko najdete nekaj usmeritev glede žalovanja za kosmatincem v tem članku.

Eva Tomažin

VIRI:

www.vcahospitals.com

www.akc.org

www.thesprucepets.com