Kaj morate vedeti, če si želite imeti dobermana?

3179

Doberman je pasma, ki ima že nekaj let napačen sloves. Mnogo ljudi je zmotnega prepričanja, da so ti psi nevarni, agresivni in da nikakor niso primerni družinski psi. A temu seveda ni tako; tudi dobermani so lahko poslušni in ljubeči družinski člani. Vseeno pa je nekaj dejstev, ki jih moramo poznati, preden si omislimo to pasmo.

Doberman je delovna pasma, ki je izredno pametna

Dobermani veljajo za ene najpametnejših psov. Hitro dojemajo stvari, zato je ob ustreznih metodah lahko šolanje pravi užitek. Izjemno priljubljeni so tudi kot delovni psi; uporabljajo jih v vojski, policiji, poznamo pa tudi kar nekaj filmskih zvezd pasme doberman.

Ob neustrezni skrbi pa je lahko njihova inteligenca tudi težava; če dobermana ne zaposlimo, si lahko sam poišče “zaposlitev” v obliki neželenega vedenja.

Do tujcev so lahko nezaupljivi

Čeprav je doberman izjemno zvest in ljubeč pes do svoje družine, je lahko do tujcev nekoliko zadržan. Zaradi tega je lahko dober čuvaj, hkrati pa ob neprimerni vzgoji lahko postane agresiven do tujcev.

Zelo priporočljiva je zgodnja socializacija psa, kjer ga boste navadili na različna okolja in tujce. Že od mladiča naj ima pes čim več pozitivnih izkušenj z neznanci, priporočamo pa tudi obisk pasje šole.

Njihova lobanja je normalna

Že nekaj časa nazaj se je razširil mit, da imajo dobermani premajhno lobanjo za svoje možgane. Lobanja naj bi pritiskala na možgane, kar naj bi povzročilo, da se dobermanu “zmeša” in, da postane agresiven. No naj vas pomirimo: zadeva je popolnoma izmišljena.

Doberman anatomsko ni drugačen od drugih psov. Prav nobenih težav nima z lobanjo in nikakor ne postane agresiven kar tako.

Doberman ima precej energije

Ne samo, da so pametni; ti psi so tudi zelo aktivni in dnevno potrebujejo veliko gibanja. Z veseljem se vam bodo pridružili na dolgih sprehodih, teku ali pohodu v hribe. Prav tako bodo uživali v igri z vami. Že preden vzamete dobermana, dobro razmislite, ali mu lahko dnevno nudite dovolj gibanja, ki ga potrebuje.

Nagnjeni so k nekaterim zdravstvenim težavam

Dobermani imajo lahko različne zdravstvene težave. Najpogostejše so težave s hrbtenico, kolki, srcem ter kožo (alergije). V izogib zdravstvenim težavam je pomembno, da kupujete psa pri preverjenem vzreditelju, ki opravi potrebne preiskave in pari samo zdrave, stabilne predstavnike pasme.

Več o dobermanu si lahko preberete tukaj.

Veronika Sivka

VIRI

www.mentalfloss.com

www.dobermanplanet.com