Ali je potrebno oblačiti psa?

560

Prihaja zima in z njo nizke temperature, sneg in dež. Vsi smo že videli psa v puloverju, zimski jakni, dežnem plašču ali pa morda v kostumu za noč čarovnic. Pa ste se kdaj vprašali, če psi to res potrebujejo ali je to le v glavah lastnikov? V tokratnem prispevku razkrivamo, ali je potrebno oblačiti psa in na kaj v tem primeru biti pozorni.

Vse pasme zagotovo ne potrebujejo dodatnih oblačil, da jim je toplo, kar pa ne velja za pse s kratko dlako in tiste brez poddlake in majhno količino telesne maščobe. Najpogosteje se oblači pasme, kot so hrt ali različni goli psi. Nekateri psi potrebujejo oblačila tudi zaradi raznih zdravstvenih težav.

Kakršenkoli je vaš razlog za oblačenje psa, je priporočljivo upoštevati spodnjih nekaj nasvetov.

Naj bo preprosto in udobno

Ko  se sprašujemo, ali je potrebno oblačiti psa, je pomembno tudi upoštevati, kakšna sploh ta oblačila so. Pasja oblačila naj bodo preprosta. Razni rekviziti so za psa lahko moteči- še posebej, če jih ni navajen. Izogibajte se materialom, ki bi lahko na kakršenkoli način dražili pasjo kožo (npr. volna lahko povzroči srbečico). Če vidite, da je vašemu psu hladno, bo najboljša izbira preprosta majica ali pulover.

Naj bo prave velikosti

Vedno bodite pozorni, da so oblačila prave velikosti. Psu zagotovite, da se bo tudi oblečen lahko prosto gibal, skakal in dihal brez problemov. Poskrbite, da so prave velikosti tudi ovratnice in oprsnice, predvsem ne smejo biti pretesne v predelu vratu, saj lahko to psu onemogoči normalno dihanje.

Oblačenje naj bo za psa pozitivna izkušnja

Po tem, ko oblečete vašega psa, ga zaposlite z nečim pozitivnim, na primer z igro z najljubšo igračo. Tako bo spoznal, da se tudi oblečen lahko prosto premika, posledično pa bo oblačenje povezoval s pozitivnimi dejavnostmi. Če je vašega kosmatinca lažje motivirati s hrano, mu med oblačenjem ponudite najljubši priboljšek ali bikovko.

Imejte psa pod nadzorom

Ko je vaš pes oblečen, ga imejte pod nadzorom. Možno je, da se v oblačilih ne bo počutil prijetno in jih bo želel sneti, kar pa lahko privede do zapletov. Vsekakor si ne želite, da se poškoduje, zato ga imejte na očeh.

Bodite pozorni na znake stresa

Medtem ko nekateri psi v oblačilih uživajo, obstajajo drugi, ki jih to ne ustreza. Če opazite znake, kot so strah, grizenje ali agresija, obstaja možnost, da mu je v oblačilih neprijetno. V tem primeru je priporočljivo, da jih snamete.

Kdaj je torej primerno obleči psa?

  • Ko je hladno in jih zebe; na mraz so še posebej občutljivi mladički in starejši psi, zato bodite nanje še bolj pozorni,
  • Za umiritev živčnega psa; če je vaš pes pod stresom, mogoče zaradi nevihte, ki divja zunaj, je možno, da ga bodo oblačila pomirila, saj mu bodo dajala občutek zavetja. Vsekakor to ne velja za vse, zato bodite pozorni, da mu oblačila ne povzročajo še dodatnega stresa.
  • Po bolezni ali operaciji; kožne izpuščaje, alergijske reakcije ali pa morda rane po operaciji lahko zavarujemo z oblačili, da preprečimo nadaljne neprijetnosti. Zagotovo pa to ni rešitev za razne izpuščaje in alergije, zato se o tem posvetujte z veterinarjem.
  • Za posebne priložnosti, kot so božin noč čarovnic, a le, če je oblačilo udobno in ste upoštevali zgoraj podane nasvete.

Ne pozabite, da je na prvem mestu počutje in zdravje vašega kosmatinca in ne prikupna slika njega na družabnih omrežjih. Ob upoštevanju zgornjih nasvetov boste zadovoljni tako vi, kot vaš pes.

Na tej povezavi pa si lahko preberete še zanimiv intervju z lastnico znamke s pasjimi oblačili.

N.S.

 

VIRI:

www.dogingtonpost.com

www.thesprucepets.com

www.rover.com