Pet pasem golih psov, ki vas bodo navdušile

2199

Večina nas ob omembi psa brez dlake ne pomisli na nekaj ljubkega. A ob našem seznamu, bo zagotovo vsak našel nekaj zase. Ali ste vedeli, da najbolj priljubljena pasma golega psa prihaja iz Južne Amerike? Od tam namreč izvira slavni perujski goli pes, pes brez dlake. Domneva se, da tudi kitajski goli pes, kljub svojemu imenu, izhaja od tam. Pasme t.i. golih psov so zelo cenjene predvsem pri ljudeh, ki trpijo za alergijami na pasjo dlako. Prednost psa brez dlake pa je tudi ta, da nima bolh in podobnih zajedavcev, ki ogrožajo ostale pse. No, pa si poglejmo našo izbiro teh po izgledu tako nenavadnih kužkov.

[members_only]
  1. Kitajski goli pes

Obstajata dve različici kitajskega golega psa –prvi, popolnoma goli in drugi »powderpuff«, z več dlake. A tudi gola različica ni popolnoma gola, saj ima po navadi na glavi in tačkah ter na repu nekaj dlake. Ima gladko kožo, zelo podobno človeški. »Powderpuff« različica ima izjemno mehko, dolgo dlako povsod po telesu. Po naravi je to zelo čustven in zvest pes, včasih sramežljiv in nervozen. Pasma slovi kot izjemno inteligentna, zato potrebuje aktivnega skrbnika.

  1. Perujski goli pes

Ta pasma je poznana pod imeni kot so perujski inkovski pes, viringo in calato. To je ena od najstarejših pasem psov na svetu, saj se je njihova podoba pojavljala na inkovskih predmetih iz 8. stoletja. Tako kot pri kitajskemu golemu psu, tudi tu poznamo golo in odlakano različico. Problem pri vzreji predstavlja popularnost popolnoma gole različice pasme, kar lahko vodi v razne genetske težave pasme v prihodnosti.

  1. Argentinska pila

Po izgledu je argentinska pila precej podobna perujskemu golemu psu ali celo mehiškemu golemu psu. Prihaja v treh različnih velikostih: majhen, srednji in veliki. To je popolnoma gola pasma, ki ima lahko nekaj dlake v obliki irokeze na glavi, ki jo običajno njihovi lastniki oblikujejo v kakšno divjo pričesko. Pasma je znana po tem, da ima izjemno dolgo življenjsko dobo, saj lahko živi tudi do 20 let. So zelo socialni in ljubeči psi, ki potrebujejo veliko rekreacije.

  1. Ameriški goli terier

Pasma je potomka podganjega terierja. V primerjavi z ostalimi predstavljenimi pasmami je po videzu ta pasma bolj mišičasta in močnejša, a nič kaj večja kot ostale. Ker imajo po navadi svetlejšo kožo, so podvrženi opeklinam, zato jih je poleti potrebno zaščititi s kremo za sončenje, pozimi pa toplo obleči.

  1. Mehiški goli pes

Mehiški goli pes je poznan tudi pod imenom »xoloitzcuintli« ali na kratko » xolo«. Po izgledu je podoben perujskemu golemu psu in argentinski pili. Prav tako kot obe omenjeni pasmi ga vzrejajo v majhni, srednji in veliki velikosti. Nekoč so verjeli (ponekod pa še vedno), da mehiški goli pes spremlja umrle na njihovi poti v onostranstvo. To pa zato, ker so jih včasih, ko je njihov lastnik umrl, žrtvovali ter pokopali skupaj z lastnikom. Njihove podobe so vtisnjene v mnogih predmetih iz obdobja žrtvovanja. Ta pasma je po naravi zelo ljubeča in prijazna. Je zvest in zelo popularen, predvsem v Mehiki, kjer predstavlja tudi njihovo nacionalno pasmo.

[/members_only]

Drobne Deja

Viri: