Energično razmetavanje zemlje po opravljeni potrebi

Večini pasjeljubcev je verjetno dogodek po opravljeni mali potrebi, ko vse naokoli letijo koščki trave in zemlje, precej znan. Energično razkopavanje in ponos v očeh sta pojava, ki nastopita po vsakem lulanju in kakanju. To povsem pasje vedenje o naših štirinožnih prijateljih pove zelo veliko. Čeprav se praskanju prepustijo vsi, so nekateri mnogo bolj navdušeni nad metanjem zemlje v zrak kot drugi.

Rosie Bescoby, klinična strokovnjakinja za živalsko vedenje iz britanskega Združenja svetovalcev glede vedenja ljubljenčkov (Association of Pet Behaviour Counsellors), iz svojih izkušenj ugotavlja, da »v zrak meče zemljo le okoli 10 % psov. Tovrstno obnašanje pa sproži natančen niz okoliščin. Psi navdušeno predstavo z metanjem trave in zemlje v zrak opravijo šele po uriniranju oz. iztrebljanju v novem okolju z neznanimi vonji oz. vonji drugih psov.« Dodaja še, da ta navada ni odvisna od spola.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat

Vir:
www.livescience.com