Brusnice v prehrani psa

727

Skoraj vsi poznamo brusnice. Majhne, sočne, rdeče in polne vitaminov. Brusnice imajo nekaj neverjetnih koristi za zdravje. Pomagajo namreč pri težavah z urinskimi infekcijami. Izkazalo pa se je, da zmorejo veliko več od tega. Ne samo, da so brusnice koristne za ljudi, odlične so tudi za naše štirinožne ljubljence.

Brusnice imajo nekaj neverjetnih koristi za zdravje. Pomagajo namreč pri težavah z urinskimi infekcijami. Izkazalo pa se je, da zmorejo veliko več od tega.

Še nedavno tega brusnice niso sodile v prehrano kužkov. Vseeno so po sodobnih raziskavah znanstveniki s področja pasje prehrane ugotovili, da imajo brusnice veliko koristi za naše kužke in jih je smiselno dodajati v prehrano psa. To seveda ne pomeni, da jih morate svojemu ljubljencu hraniti vsak dan. Pomembno je namreč, da vaš kuža uživa kakovostno in raznoliko prehrano. Le tako, lahko ohranjate njegovo zdravje in moč.

Zgodovina brusnic

Za začetek je pred vami nekaj zanimivih dejstev o brusnicah in njihovi zgodovini. Vse se je začelo pred več deset tisoč leti. Takrat so se ledeniki umikali in za seboj pustili prazna tla. Ribniki, ki so jih ledeniki zapustili, so bili napolnjeni s peskom in drugimi »odpadki«. To je ustvarilo popolne pogoje za gojenje brusnic. Domačini v Severni Ameriki jih že tisočletja uporabljajo kot tradicionalna zdravila za vročino, otekline in morsko bolezen.

Brusnice so pričeli gojiti na tleh, bogatih s peskom. Tako rastejo najbolje. Brusnice so danes priljubljena superhrana. Sodijo v isto družino rastlin kot borovnice.

V angleščini se brusnice imenujejo »Cranberries«. To bi lahko prevedli kot »žerjavove jagode«. Njihove cvetovi so namreč videti kot žerjav, v originalu »crane«.

Zakaj so brusnice koristne za zdravje vašega psa?

Brusnice vsebujejo skoraj 87 % vode. Vsebujejo tudi nekaj esencialnih vitaminov in mineralov, naštetih spodaj.

 • Vitamin C, ki podpira imunski sistem, celjenje ran, obnavljanje kože in je koristen za mišice in kosti.
 • Mangan je pomemben za rast in presnovo.
 • Vitamin E je zelo pomemben antioksidant, ki podpira imunski sistem.
 • Vitamin K1, ki je bistven za strjevanje krvi.

Brusnice pa vsebujejo tudi veliko:

 • Vlaknin, ki so pomemben gradnik zdravja in podpirajo imunski sistem.
 • Kvercetin, ki pomaga pri alergijah in bolečinah v sklepih.
 • Proantocianidini, so polifenol, ki pomagajo pri zdravju sečil in črevesja, srčnih boleznih in raku.
 • D-manoze, to je vrsta sladkorja, ki se naravno pojavlja v telesu in v nekaterih vrstah sadja in zelenjave.

Ko govorimo o vitaminih in mineralih, ne moremo mimo tega, da ne bi omenili antioksidantov.  Antioksidanti so za telo ljudi in živali izjemnega pomena. Oksidacija v telesu je kot rja na avtomobilu. To je pač sestavni del staranja. In ta proces staranja ustvarja v telesu proste radikale, ki so naravni produkt presnove. Prihajajo pa tudi iz toksinov, kot so zdravila, kemikalije in nekatera živila. Čeprav so prosti radikali del običajnega procesa v telesu, se lahko zgodi, da jih je kdaj preveč. Takrat lahko poškodujejo celice v telesu vašega kužka. Včasih  lahko prosti radikali celo škodujejo DNK. Vsa ta škoda lahko povzroči degenerativne bolezni kot so:

Vse te posledice, nam dajo jasno vedeti, da so antioksidanti v prehrani naših štirinožnih prijateljev, izjemnega pomena. Pravzaprav je prehrana edini način za nadzor oksidacije.

Antioksidanti v živilih lahko pomagajo ustaviti razmnoževanje prostih radikalov. Toda v mesu, ki ga dajete svojemu psu, ne boste našli antioksidantov. Prihajajo samo iz rastlin. Sadje, zlasti jagodičevje, so bogati vir antioksidantov.

Pa poglejmo, katere antioksidante vsebujejo brusnice.

 • Antociani, tudi znani kot antocianini. To je pigment, ki daje brusnicam lepo rdečo barvo. So flavonoidni polifenoli. V nekaterih študijah antociani v brusničnem soku pomagajo povečati antioksidativno sposobnost v živalskih organih. Raziskave tudi kažejo, da antociani podpirajo imunski sistem. Njihove široke zdravilne sposobnosti pomagajo preprečiti bolezni, kot so rak, diabetes, srčne bolezni, debelost, izgubo vida.
 • Proantocianidini. Tudi to so polifenoli. Zaradi svoje močne antioksidativne koristi so znani kot »napadalne in obrambne molekule«. Nahajajo se v borovem lubju, grozdnih peškah in rdečem vinu ter brusnicah. Nekateri raziskovalci trdijo, da so 20-krat močnejši od vitamina C ali E.
 • Kvercetin. To je še en flavonoidni antioksidant v rastlinah. Poleg brusnic vsebujejo veliko kvercetina tudi jabolka (zlasti lupina), paprika in drugo jagodičevje. Kvercetin ima močno vlogo pri obvladovanju vnetij v telesu.

5 načinov, kako lahko brusnice pomagajo vašemu kužku

 1. Proti raku.

Polovica vseh psov, starejših od 10 let, umre zaradi raka. Raziskave so pokazale, da lahko brusnice pri nekaterih vrstah raka preprečijo ali upočasnijo rast tumorja. Obenem lahko brusnice pomagajo povečati apoptozo (smrt rakavih celic). Študije, ki se nanašajo na brusnice in raka, so še v zgodnji fazi, vendar vseeno veliko obetajo in kažejo na pozitivno delovanje.

 1. Nadzor okužb sečil pri psu

Preprečevanje in zdravljenje okužbe sečil pri psu je ena od bolj znanih zdravilnih učinkov brusnic. Okužbe sečil so običajno pogostejše pri samicah, vseeno, se to dogaja tudi samcem.

 1. Upravljanje črevesja in imunskega sistema

Dobro uravnotežen črevesni mikrobiom je bistvenega pomena za zdravje vašega psa.Dobro uravnotežen črevesni mikrobiom je bistvenega pomena za zdravje vašega psa. Skoraj 90 % zdravja vašega psa, prihaja iz črevesja. Brusnice lahko pri tem pomagajo tako, da pospešujejo odstranjevanje slabih bakterij, ne da bi škodovale dobrim bakterijam. Brusnice tako lahko pomagajo nadzorovati prekomerno rast bakterij in gliv, kot so: kandida, streptokok, stafilokok in kriptokok.  Obenem vlaknine v brusnicah delujejo kot prebiotik, pomagajo spodbujati dobre bakterije – probiotike.

 1. Pomagajo preprečevati diabetes

Preveč sladkorja škoduje vsem. Čeprav je sladkor v sadju naraven, lahko še vedno poveča nivo krvnega sladkorja. Brusnice pa imajo v sebi manj sladkorja kot ostalo sadje. Vlaknine v njih pa pomagajo preprečevati nastanek diabetesa.

Kakšne brusnice izbrati in kako jih ponuditi v prehrani vašega psa?

Če je le mogoče, zmeraj kupujte ekološke brusnice. Brusnice običajno rastejo na barjih, kjer je veliko škodljivcev. To pomeni, da pridelovalci brusnic uporabljajo veliko pesticidov.

Vedno poiščite sveže brusnice, ki so temno rdeče, sočne in trde na dotik. Izogibajte se bledih, mehkih in nagubanih. Bolj kot je brusnica rdeča, več ima v sebi antocianinov. Brusnice lahko hranite v hladilniku ali pa jih zamrznete celo za več let.

Predvsem je pomembno, da ob hranjenju brusnice pazite na vnos sladkorja v telo vašega kužka. Ker so brusnice zelo trpke, so številni izdelki iz njih močno sladkani.

Svojemu kužku lahko brusnice ponudite sveže, zamrznjene, liofilizirane, posušene ali v obliki soka.

Če brusnice hranite cele, so nekoliko težje prebavljive, zato jih lahko svojemu kužku ponudite v obliki pireja, soka ali jih pokuhate v malo vode.

Pomembno je, da pred nakupom preverite vsebnost sladkorjev v njih. Brusnice lahko tudi zamrznete ali jih kupite v obliki prehranskih dodatkov, kot so kapsule, tablete ali v prahu.

Če kupite svojemu kužku prehranski dodatek za pse, ki vsebuje brusnice, sledite navodilom na embalaži. V kolikor mu jih hranite sveže ali surove, uporabite naslednje smernice doziranja:

Majhni psi: 100 mg, 3x na dan.

Srednji psi: 200 mg, 3x na dan.

Veliki psi: 300 mg, 3x na dan.

Na splošno so brusnice v zmernih količinah zelo varne za pse. Začnite počasi, da se izognete prebavnim motnjam. Če vaš kuža že jemlje kakršnakoli zdravila ali prehranske dodatke, se o dodajanju brusnic v prehrano vašega psa, predhodno posvetujte z veterinarjem.  Pomembno je, da vaš ljubljenec prejema raznoliko in kakovostno prehrano, ki mu nudi vse minerale, vitamine in vlaknine, ki so potrebne za zagotavljanje aktivnega in srečnega življenja.

Drobne Deja

Viri:
https://dogtime.com
https://www.pethonesty.com/
https://www.akc.org