Kako pomagati psu z artritisom

1915

Artritis je bolezen, ki povzroča bolečine v sklepih in je zelo pogosta pri psih srednjih let in predvsem pri starejših psih. Hujše oblike se zdravijo z zdravili, svojemu psu pa lahko pomagate tudi na druge načine.

  1. Hujšanje

Če ima vaš kuža nekaj kilogramov preveč, poskusite spodbuditi njihovo izgubo – vsak odvečen kilogram namreč pomeni dodaten pritisk na sklepe, kar lahko poslabša artritično bolečino. Hranite ga z manj kalorično hrano, ki ga bo nasitila, vendar ne redila.

  1. Nežna rekreacija

Kljub bolezni, vaš kuža potrebuje redno gibanje – v bistvu je nujno, saj redna rekreacija ohranja gibljivost sklepov in preprečuje nastanek togosti. Gibanje naj bo kontrolirano, kratko in nenaporno. Hitrost sprehodov prilagodite željam in počutju vašega ljubljenčka.

[members_only]

  1. Pomoč pri osvajanju vrhov

Poskrbite za čim lažje premagovanje ovir, ki psom z artritisom lahko povzročajo težave – npr. stopnice, skok na višja mesta, kot je postelja, izhod iz avta … Priporočamo namestitev pomožnih stopnic in klančin, ki bodo ustrezale tacam vašega kužka in mu olajšale vsakodnevno življenje.

  1. Trenje

Artritis pogosto povzroči zmanjšano stabilnost, zato je nujno, da zavarujete drseče površine, po katerih se vaš kuža giba. Namestite preproge, gumijaste obloge in sorodne izdelke, ki bodo poskrbeli za zadostno trenje in preprečili drsenje in poskrbeli za kužkovo varno gibanje.

  1. Masaža

Masaža pomaga pri bolečih in vnetih mišicah, niža krvni tlak in zmanjšuje stres. Je super dejavnost, ki bo koristila obema in je odličen način za opazovanje sprememb in zaznavanje bulic ter oteklin na telesu vašega psička.

  1. Blagodejna toplota

Tudi grelne blazinice so odlično sredstvo za lajšanje bolečin. Lahko jih kupite ali pa naredite kar sami – nogavico napolnite z rižem in jo za minuto postavite v mikrovalovno pečico.

  1. Udobna postelja

Svojemu kužku zagotovite kakovosten prostor za spanje. Pasja postelja naj bo udobna in dobro podložena ter topla. Dober počitek je nujen za lajšanje simptomov bolezni.

  1. Naravna pomoč

Zaviranje bolezni lahko dodatno podprete tudi z uvedbo prehranskih dodatkov in drugih pripravkov iz naravnih sestavin. Pri artritisu se dobro obnesejo različne rastline, kot so hudičev krempelj, kurkuma, bosvelija in ašvaganda. Koristni so tudi prehranska dopolnila, ki vsebujejo glukozamin, hondroitin sulfat, ter vitamina E in C. Pri tem se pred uporabo kakršnihkoli naravnih dodatkov vedno posvetujte z veterinarjem – različni psi na različne sestavine reagirajo zelo različno, zato previdnost ni nikoli odveč.

[/members_only]

Maja Bernik

Vir:
moderndogmagazine.com