Psi in pasivno kajenje

1311

Če kadite ali če kadi nekdo v vaši družini, ste verjetno že razmišljali o škodljivih učinkih, ki jih ima ta navada na zdravje vašega hišnega ljubljenčka. Mnoge raziskave kažejo kako nevarno je pasivno kajenje za živali, ki živijo z nami.

Kaj je pasivno kajenje?

Pasivno kajenje je opredeljeno kot dim, ki ga izdihnemo, ali kako drugače uide v zrak in ga lahko vdihnejo nekadilci, vključno z živalmi. V tako kajenje sodi tudi vonj, ki ostane na koži, oblačilih in v prostoru, po tem, ko ste že ugasnili cigareto.

[members_only]

Ena od bolj dramatičnih študij, ki so se pojavile v zadnjem času, razkriva močno povečano tveganje za razvoj malignega limfoma pri psih, ki so izpostavljeni tobačnemu dimu v okolju, kjer živijo.

Bolezni zaradi pasivnega kajenja

Omenjeno je, da so naši kosmati prijatelji še bolj nagnjeni k razvoju raka, saj preživijo večino časa doma, na tleh, kjer se rakotvorni delci tudi zadržujejo in se koncentrirajo v hišni prah in preproge. Veliko takih delcev, pes zaužije tudi z lizanjem vaše kože, oblačil in lastnih tac.
Znano je tudi, da imajo psi, ki živijo s kadilci večjo telesno težo, kot tisti, ki živijo z nekadilci.
Pretekle študije so ugotovile, da imajo psi, ki živijo v gospodinjstvih, kjer ljudje kadijo, bolj pogoste bolezni dihal, kot so astma, bronhitis in tudi pljučni rak.

Nekateri znanstveniki so si enotni, da tisti psi, ki imajo daljše smrčke – zlati prinašalci in labradorci, hitreje zbolijo za rakom nosu, ko vdihujejo cigaretni dim, kot tisti, ki imajo krajšega.
Prav tako so opazili višjo stopnjo raka na pljučih pri psih s kratkimi dihalnimi potmi – mops, bokser in podobni. Njihovi krajši smrčki pomenijo, da delci ki povzročajo raka, hitreje dosežejo pljuča. Te iste študije pravijo, da imajo psi, ki živijo s kadilci, do 60% več možnosti, da zbolijo za rakom.

Drugi načini zastrupljanja s tobačnimi izdelki

Obstajajo pa tudi drugi načini, kako tobačni izdelki zastrupljajo vašega psa.

Lahko se namreč zgodi, da vaš pes zaužije koščke cigaret, ali da po nesreči spije vodo v kateri ste ugašali cigarete, ter da pogoltne kakšen nikotinski obliž ali celo poliže tekoč nikotinski pripravek za elektronske cigarete.

Znaki zastrupitve z nikotinom so bruhanje, driska, tresenje, krči in srčne nepravilnosti. Če menite, da je vaš pes zaužil nikotin, ga takoj odpeljite k veterinarju.
Če svojega ljubljenčka ne želite izpostavljati tobačnemu dimu, predlagamo, da se odločite za kajenje v zunanjih prostorih, ali pa se odločite za opustitev te navade. Prav tako je pomembno, da svoje tobačne izdelke shranjujete nedosegljive otrokom in živalim.

[/members_only]

Drobne Deja

 

Viri:

m.petmd.com

www.holidays4dogs.co.uk