Smo zaradi psov bolj zdravi?

Ste kdaj opazili, koliko bolje se počutite v bližini vašega domačega ljubljenčka? Kakovostno preživljanje prostega časa s psom ali katero drugo vam drago živaljo lahko pozitivno vpliva tako na naše zdravje kot dobro počutje, kosmatinci pa so tudi odlični odganjalci stresa. Raziskovalec Allen R. McConnell, profesor psihologije iz Univerze v Miamiju se strinja, da so skrbniki psov v povprečju boljšega zdravja in se bolje počutijo od neskrbnikov, posebno, če s svojimi ljubljenčki spletejo kakovostne in trdne odnose, ki pa se razlikujejo od posameznika do posameznika. Tako med kakovostnimi aktivnostmi, s katerimi spodbujamo občutek povezanosti, lahko najdemo tudi igranje z žogo ali frizbijem v parku ali pa le božanje vašega kužka.

Anekdota o blagodejnem pasjem vplivu na zdravje

Pasji prijatelji nam znajo polepšati še tako slab dan in vpliv psičkov na človeško počutje se je pred kratkim znašlo tudi v središču zanimanja različnih znanstvenikov. Univerza v Sydneyu je namreč pred nedavnim pričela s prvo študijo na svetu, ki preučuje vpliv življenja s pasjimi družinskimi člani na zdravje. Profesor Emmanuel Stamatakis iz Centra Charles Perkins in Šole za javno zdravje v Sydneyu v pilotni raziskavi z ekipo raziskuje zdravje 100 posameznikov, ki doma nimajo psa (zajeli so različne posameznike, nekateri so razmišljali o posvojitvi, drugi sploh ne), to področje pa so se odločili preučiti, ker je, tako v Avstraliji kot po svetu, življenje s kužki zelo priljubljeno. Profesor je raziskavo osnoval na anekdoti, da posvojitev psa pripomore k boljšemu človeškemu zdravju in preverjal, ali je v tej anekdoti tudi kaj znanstvene resnice.

Razlike v telesnem, kardiovaskularnem in duševnem zdravju

Nadaljeval je, da z raziskavo želijo pridobiti poglobljen vpogled v izboljšanje zdravje pri skrbnikih psov, z izsledki pa bi lahko bili v pomoč tudi pri različnih v zdravje družbe usmerjenih programov, med katerimi naj omenimo pasje skrbništvo kot povod za več fizične aktivnosti, s čimer izboljšamo svoje splošno zdravje in lažje preprečimo kardiovaskularna in duševna obolenja. Razlike v telesnih aktivnostih, kardiovaskularnem in zdravju celotnega metabolizma ter psihosocialnem dobrem počutju so ocenjevali v treh skupinah. V prvi so bili sodelujoči, ki bodo postali skrbniki psa v enem mesecu, po 8 mesecih in na posameznike, ki o posvojitvi sploh ne razmišljajo. V izbranih 8 mesecih udeleženci pilotske študije o »pasji dobrobiti« izpolnjujejo telefonske vprašalnike in trikrat obiščejo Center Charles Perkins, kjer skupaj s strokovnjaki opravijo nekaj preprostih fizičnih meritev.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat

Viri:
sydney.edu.au
www.webmd.com