Smo zaradi psov bolj zdravi?

1384

Ste kdaj opazili, koliko bolje se počutite v bližini vašega domačega ljubljenčka? Ste se kdaj vprašali, če smo zaradi psov bolj zdravi? Kakovostno preživljanje prostega časa s psom ali katero drugo vam drago živaljo lahko pozitivno vpliva tako na naše zdravje kot dobro počutje, kosmatinci pa so tudi odlični odganjalci stresa.

 

Raziskovalec Allen R. McConnell, profesor psihologije iz Univerze v Miamiju se strinja, da so skrbniki psov v povprečju boljšega zdravja in se bolje počutijo od neskrbnikov, posebno, če s svojimi ljubljenčki spletejo kakovostne in trdne odnose, ki pa se razlikujejo od posameznika do posameznika. Tako med kakovostnimi aktivnostmi, s katerimi spodbujamo občutek povezanosti, lahko najdemo tudi igranje z žogo ali frizbijem v parku ali pa le božanje našega kužka.

Anekdota o blagodejnem pasjem vplivu na zdravje

Pasji prijatelji nam znajo polepšati še tako slab dan in vpliv psičkov na človeško počutje se je pred kratkim znašlo tudi v središču zanimanja različnih znanstvenikov.
Univerza v Sydneyu je namreč pred nedavnim pričela s prvo študijo na svetu, ki preučuje vpliv življenja s pasjimi družinskimi člani na zdravje.
Profesor Emmanuel Stamatakis iz Centra Charles Perkins in Šole za javno zdravje v Sydneyu v pilotni raziskavi z ekipo raziskuje zdravje 100 posameznikov, ki doma nimajo psa (zajeli so različne posameznike, nekateri so razmišljali o posvojitvi, drugi sploh ne), to področje pa so se odločili preučiti, ker je, tako v Avstraliji kot po svetu, življenje s kužki zelo priljubljeno. Profesor je raziskavo osnoval na anekdoti, da posvojitev psa pripomore k boljšemu človeškemu zdravju in preverjal, ali je v tej anekdoti tudi kaj znanstvene resnice.

Razlike v telesnem, kardiovaskularnem in duševnem zdravju

Nadaljeval je, da z raziskavo želijo pridobiti poglobljen vpogled v izboljšanje zdravje pri skrbnikih psov, z izsledki pa bi lahko bili v pomoč tudi pri različnih v zdravje družbe usmerjenih programov, med katerimi naj omenimo pasje skrbništvo kot povod za več fizične aktivnosti, s čimer izboljšamo svoje splošno zdravje in lažje preprečimo kardiovaskularna in duševna obolenja.
Razlike v telesnih aktivnostih, kardiovaskularnem in zdraPes in lastnica skupaj, na pohoduvju celotnega metabolizma ter psihosocialnem dobrem počutju so ocenjevali v treh skupinah.
V prvi so bili sodelujoči, ki bodo postali skrbniki psa v enem mesecu, po 8 mesecih in na posameznike, ki o posvojitvi sploh ne razmišljajo. V izbranih 8 mesecih udeleženci pilotske študije o »pasji dobrobiti« izpolnjujejo telefonske vprašalnike in trikrat obiščejo Center Charles Perkins, kjer skupaj s strokovnjaki opravijo nekaj preprostih fizičnih meritev.

Preberite tudi: Prednosti sprehajanja psov za naše zdravje

Bolj zdravo srce

Kateri pa so že dokazani pozitivni zdravstveni učinki druženja s psi?

Strokovnjaki na prvo mesto postavljajo zmanjšano verjetnost bolezni srca, saj se skrbniki psov več sprehajajo in imajo nižji krvni tlak kot ljudje, ki psov nimajo. Ljubljenčki blagodejno vplivajo tudi na ljudi, ki že imajo težave s srčnimi obolenji. Posamezniki, ki so preživeli srčni napad in tisti, ki imajo resne težave z neenakomernim bitjem srca ter imajo hkrati doma kužka, po rezultatih študij živijo dlje kot ljudje z enakimi težavami, ki jim dni ne polepšajo kepice dlake.

Manj stresa

Božanje in crkljanje psa je zelo prijetno doživetje, ob katerem se dobro počutimo. Že samo trepljanje lahko niža naš krvni pritisk in telesu pomaga do večjega izločanja sprostitvenega hormona, ki uničuje učinke stresnega hormona.
Alan Beck, ScD, direktor Centra za človeško-živalske odnose na Univerzi Perdue dodaja še, da trepljanje prija tudi našim psičkom (kar nam tudi brez raziskav pokažejo že sami s svojo mimiko, položajem telesa, kretnjami …).

Psi so magnet za družbo

Psi so nam v veliko pomoč tudi pri navezovanju stikov, kar Beck argumentira s trditvijo, da pri hoji po cesti mimoidočega ne moremo kar tako, brez občutkov nelagodja, ogovoriti. To pa lažje storimo, če ima ta mimoidoči psa, saj je takšna, v drugih okoliščinah nemogoča, interakcija v primeru srečanja psa povsem sprejemljiva.
Da psi pomagajo pri interakciji, so opazili tudi posamezniki na invalidskem vozičku, ki so povedali, da jih mimoidoči pogosteje pogledajo v oči, če so v javnosti skupaj s svojimi psički.

Izboljšan tudi imunski sistem dojenčkov

Dokazano je, da dojenčki, ki rastejo in se razvijajo v družinah s kužki, manj pogosto bolehajo za alergijami in astmo.
Posebno pozitivno ljubljenčki vplivajo na dojenčke, mlajše od 6 mesecev. Prav tako dojenčki v svojem prvem letu ne trpijo tolikokrat zaradi prehlada ali ušesnih vnetij, če se lahko družijo tudi s kužki.Deček se veselo smeji, ko jack russel terier skače za žogico

Družbena podpora za avtistične otroke

Beck je v svoji raziskavi našel še en pomemben pozitiven vpliv, saj družba psov pri vzpostavljanju odnosov in interakcij pomaga tudi avtističnim otrokom. Ugotavlja, da le-ti lažje vstopajo v komunikacijo s sovrstniki, če imajo v prostoru (npr. v učilnici) tudi svojega psa. »Živali spremenijo okolje in vzdušje v prostoru in pomagajo pri manj tipičnih integracijah,« pravi Beck. »Ko so otroci enkrat vključeni v živalsko družbo, svoje sovrstnike vidijo mnogo bolj pozitivno in tudi bolje delujejo v skupini,« še zaključuje.

Res je, da so psi izjemna bitja, ki nam pomagajo na 101 način in prav je, da jim pokažemo, kako zelo hvaležni smo za njihovo družbo in skupne dogodivščine.

Maša Pirnat

Viri:
sydney.edu.au
www.webmd.com