Velika noč za psa: kako ta praznik narediti varen za svoje ljubljenčke?

246

Velika noč že trka na vrata! Ob tej priložnosti se navadno zberemo z bližnjimi, proslavimo praznik ter uživamo v številnih dobrotah. Kaj pa velika noč pomeni za psa? Preverite, kako ta praznik narediti varen za svojega ljubljenčka, katera velikonočna živila lahko ponudite psu in katera so lahko za kosmatinca nevarna.

Kako veliko noč narediti varno za psa?

  • Izogibajte se dekoracijam, ki jih pes lahko zaužije. Še posebej nevarna je plastična trava ali slama, ki je navadno v velikonočnih košaricah.
  • Z gosti se dogovorite, da psu ne ponujajo nobene hrane. Kosmatincu ponudite njegov obrok pred prihodom gostov, da tako ne bo lačen.
  • Prav tako se z gosti dogovorite, da hrano in pijačo ne puščajo na dosegu psa.

Katerim velikonočnim živilom se izogibati?

Nekatera živila so za psa škodljiva oziroma so lahko celo smrtno nevarna. Eno najbolj znanih za psa strupenih živil je čokolada. Pazite torej, da vaš kuža ne zaužije čokoladnih jajc, zajčkov ali drugih izdelkov.

Preberite več o tem, zakaj je čokolada škodljiva za psa >

Druga velikonočna živila, ki za psa niso primerna, so potica, pinca, hren, toplotno obdelane kosti ter šunka. Slednja v manjših količinah sicer ni škodljiva, a ima veliko maščob in soli, kar psu po nepotrebnem škodi.

Katera velikonočna živila so za psa varna?

Psu lahko ponudite številna velikonočna živila, ki so zanj povsem varna:

  • Kuhano jajce (olupljeno in nesoljeno)
  • Perutnina (nezačinjena, brez kože)
  • Korenje

Psu lahko ponudite tudi nekatere ostanke kosila, v kolikor gre za nezačinjena živila, ki so ustrezno obdelana in niso na seznamu hrane, ki je za psa škodljiva/strupena.

Kako psa vključiti v velikonočno dogajanje?

Pes seveda ne ve, kdaj je praznik, vidi pa, da se nekaj dogaja. Nekateri psi so izjemno družabni in si želijo biti del vsega, tudi velikonočnega dogajanja. Tukaj je nekaj načinov, kako psa lahko vključite v praznično vzdušje:

  • Ko bodo otroci po vrtu iskali velikonočne pirhe, svojemu psu po hiši skrijte priboljške, ki jih mora poiskati.
  • Psu omogočite, da preživi čas z obiski in ga ne zapirajte stran. Obenem pa mu omogočite, da se umakne v primeru, da si želi miru.
  • Kosmatincu pripravite posebno praznično večerjo, ki vsebuje vsa njegova (varna) najljubša živila.

Velika noč je za psa lahko izjemno zabavna, a poskrbite, da bo tudi čim bolj varna.

VIRI:
www.myfamilyvets.com
www.holidaybarn.com
www.fetchpetcare.com