Ali je čokolada res smrtno nevarna za psa?

2059

Ali je čokolada za psa res smrtno nevarna je vprašanje, na katero mnogi lastniki nimajo točnega odgovora. Vsekakor je odgovor nanj pritrdilen; čokolada je lahko za psa smrtno nevarna, če ob kužkovem zaužitju ne ukrepamo takoj. Zakaj je nevarna in kako ukrepati ob zaužitju, pa vam predstavljamo v spodnjem prispevku.

Teobromin

Teobromin je snov, ki jo najdemo v čokoladi in se nahaja v semenih in listih kakavovca. Skozi predelavo se ga največ ohrani v temni čokoladi, najmanj pa ga je prisotnega v beli čokoladi. Sama snov vpliva na delovanje pasje trebušne slinavke, prebavil, ledvic, srca in obenem lahko škoduje tudi osrednjemu živčevju.

Znaki zastrupitve

Prvi znaki zastrupitve se začnejo pojavljati nekje med štirimi in štiriindvajsetimi urami po zaužitju čokolade. Seveda pa je to odvisno od organizma posameznega kužka in količine zaužite čokolade.

Značilni znaki zastrupitve so driska, bruhanje, povečano uriniranje, sopenje, tresavica, nemirnost, bolečine v predelu trebuha, pospešeno bitje srca in živčni napadi.

Kot že omenjeno so simptomi in s tem posledično tudi stopnja zastrupitve odvisna od količine zaužite čokolade in vrste čokolade. V primeru zaužitje temne čokolade je stopnja zastrupitve višja kot ob zaužitju bele čokolade. To posledično tudi pomeni, da lahko ob zaužitju velike količine temne čokolade ob nepravočasnem ukrepanju pride tudi do pogina kužka.

Kako ukrepati, če je kuža zaužil čokolado?

Če vemo, da je kosmatinec zaužil čokolado, je nujno potrebno ukrepanje, tudi če je le ta zaužil manjšo količino. Zdravila za izločanje teobromina ni, v veliki večini pa kužku izperejo želodec, sprožijo bruhanje in mu dajo aktivno oglje.

V primeru, da gre za hujšo zastrupitev, pa v veliki večini veterinar kužku da tudi infuzijo, sploh če le ta z bruhanjem izgubi veliko vode in je posledično dehidriran. V kolikor zazna pospešeni srčni utrip in živčne napade, pa predpiše tudi zdravila za uravnavanje srčnega utripa in obvladovanje napadov. V vsakem primeru pa je ključno, da ob prvih znakih takoj obiščemo veterinarja, ki bo skušal hitro izločiti teobromin iz telesa.

Najbolje pa je, da ukrepamo preventivno. Pomembno je, da čokolada sploh ni na dosegu psa ter da celotno kuhinjo naredimo varno za našega kosmatinca.

Vsekakor se moramo kot lastniki zavedati, da ne glede koliko kužku določeno živilo diši, ni vedno primerno zanj za uživanje in lahko naredimo s tem več škode kot koristi.

Vesna Kropf

VIRI:

www.vets-now.com

www.tractive.com