Vodič za potovanje s psom (Vse, kar morate vedeti)

199

Končno ste ga dočakali. Zaslužen dopust, ki pa si ga težko predstavljate brez svojega najboljšega štirinožnega prijatelja. Da bo potovanje z vašim kužkom potekalo, kar se da gladko, smo pripravili nekaj koristnih nasvetov za potovanje s psom. V kolikor se odločate, da boste na svoj dopust letos vzeli tudi psa, berite dalje.

Načrtujte v naprej

Ko potujete s psom, je pomembno, da pravilno načrtujete. V mislih imejte, da bo potovanje s psom vplivalo na to, kam boste lahko šli, kako boste do tja prišli, kje boste lahko bivali in kako boste počitnice preživeli. Najpomembneje je, da na počitnicah s svojo družino in psom uživate brez nepotrebnega stresa.

Potovalna slabost

Potovanje je lahko za nekatere pse stresno; še posebej, če ga niso vajeni. Znaki stresa so slabo počutje, lajanje, žvečenje in celo driska in bruhanje. Če je pes navajen potovanja, običajno ni potrebno nobeno zdravilo.

Če pa ima vaš pes potovalno slabost, vam lahko veterinar priporoči zdravila za lajšanje slabosti in bruhanja. V trgovinah za živali pa lahko dobite tudi naravna zdravila za pomiritev, ki bodo pripomogla k lajšanju tesnobnosti psa. Nekateri psi imajo zdravstvene težave ali bolezni, kot je npr. epilepsija ali diabetes, ki jih je treba upoštevati pred potovanjem. Nekaj več previdnosti je potrebne tudi pri potovanju s starejšimi psi.

Dokumentacija in cepljenje

Preden se odpravite na potovanje s psom, uredite vso potrebno dokumentacijo. Pes mora biti označen z mikročipom in imeti potni list, v katerem so razvidna cepljenja proti steklini. Pred potovanjem je priporočljiv obisk veterinarja, ki bo psa pregledal, ocenil njegovo zdravje in poskrbel za morebitna testiranja, ki so potrebna za obisk države, v katero potujete. Poskrbite tudi za zaščito pred notranjimi in zunanjimi zajedavci.

Pasja oprema

Ko se odpravljate na potovanje s psom, ne pozabite na naslednje obvezne pripomočke:

  • ovratnica in povodec

  • hrana in posoda za vodo

  • vrečke za pasje iztrebke

  • transportni boks

  • čistilni robčki

  • brisače

  • zdravila, v kolikor jih vaš pes potrebuje

Hišnim ljubljenčkom prijazne nastanitve

Večina nastanitev v Sloveniji dovoljuje bivanje tudi hišnim ljubljenčkom, po navadi z določenim doplačilom. Kljub temu pa je zelo pomembno, da pred rezervacijo nastanitve preverite, ali izbrana nastanitev dovoljuje bivanje hišnim ljubljenčkom. Če niste prepričani, raje vprašajte in se pozanimajte tudi o znesku doplačila za domačo žival.

Varnost v avtu

Veliko psov obožuje vožnjo z avtom in uživa na potovanjih s svojo družino. Pred potovanjem pa je najprej potrebno poskrbeti za varnost. Psa je potrebno zavarovati v transportnem boksu primerne velikosti in preprečiti, da pes med vožnjo moti voznika. Pred potovanjem dajte psu čas, da se transportnega boksa navadi. Psa v nobenem primeru ne smete pustiti v avtu, še posebej ne poleti, zaradi nevarnosti vročinskega udara. Če v avtu potujete dlje časa, poskrbite za odmore na vsake 4 do 6 ur. V kolikor pa potujete z vlakom ali avtobusom, si preberite nekaj nasvetov v prispevku Potovanje s psom.

Če ste v dvomih in menite, da vašemu kužku na potovanju ne bo udobno, razmislite, ali ga je sploh smiselno vzeti zraven, še posebej če gre za starejšega psa z zdravstvenimi težavami. Ravnajte odgovorno in v tem primeru svojega psa raje zaupajte varnim rokam prijateljev, družine ali pasjega hotela.

Patricia Magič

VIRI:

www.rover.com

www.akc.org