Potovanje s psom

3019

Potovanje-s-psomVečina pasjih lastnikov nas uživa v družbi našega kosmatinca ne glede na to kje smo in kam gremo. S sabo ga jemljemo na izlete, počitnice ali pa le na nedeljsko kavico v mestu. Psi prav tako radi potujejo z nami, vendar pa se moramo na cesti in v prometu pri potovanju s psom držati nekaterih pravil, ki skrbijo za varnost psa in ostalih potnikov.

Avtomobil

Najlažje je s psom potovati v osebnem avtomobilu. Če jih na avto postopoma navadimo, ima večina naših kosmatincev vožnjo zelo rada, saj jih skupaj z nami pripelje v raznorazne dogodivščine, na  zanimive izlete in v nove kraje. Vendar pa pri prevozu psa z osebnim avtomobilom pri nas veljajo določeni predpisi, ki se jih moramo držati, saj nas lahko v nasprotnem primeru ustavi policija in nam naloži zajetno kazen.
V avtu mora biti pes obvezno fizično ločen od voznika, kar pomeni, da ni možnosti, da bi kuža motil vožnjo in s tem morebiti povzročil nesrečo na cesti. Pravila so poleg tega pomembna tudi za samo varnost psa, ki ga lahko v avtu prevažamo na nekaj različnih načinov.

Kužka lahko v avtu vozimo v potovalnem boksu, bodisi v prtljažniku avtomobila ali pa na zadnjih sedežih. Boks je za psa najvarnejša oblika potovanja, saj je tako v primeru prometne nesreče še najmanj možnosti poškodbe. V primeru, da imamo pri hiši več kot en avtomobil, lahko boks tudi prestavljamo iz enega avta v drugega, tako pa je pes vedno v znanem prostoru in se mu ni treba vsakič znova navaditi na nov tip avtomobila, kar je za kužka manj stresno.
Za velike pse, ki zahtevajo ogromne potovalne bokse, nam je včasih bolj praktično prevažanje v prtljažniku avtomobila. Pes lahko tako gleda skozi zadnje okno ali pa leži na tleh prtljažnika. V tem primeru moramo vozilo zavarovati z mrežo, ki jo napnemo za zadnjimi sedeži avtomobila in tako psu preprečimo, da bi skočil na sedeže in motil voznika.
Tretja možnost prevažanja psa v avtomobilu pa je oprsnica, ki se z vmesnikom zapne v zaponko za pripenjanje varnostnega pasu na zadnjih sedežih. Oprsnica mora biti zadosti udobna, da psa ob morebitnem sunkovitem zaviranju ne bo ranila. Dolžina vmesnika se lahko regulira in tako omogoča psu nekoliko več prostora na zadnjih sedežih, vendar pa moramo vseeno paziti, da kuža ne seže do voznika.

Avtobus

Kako pa je s potovanjem, če nimamo avta? Gre kuža lahko še vedno povsod z nami? Tukaj se stvar malenkost zakomplicira. Na žalost še vedno nismo povsem psom prijazna država in čeprav se stvari počasi spreminjajo na boljše, psi še vedno niso povsod zaželjeni. Ljubljanski potniški promet je eden redkih, ki psom dovoli vožnjo, pod nekaj razumljivimi pogoji- kuža mora imeti nagobčnik, s sabo moramo imeti potrdilo o cepljenju proti steklini, seveda pa mora biti čist, zdrav in na povodcu. Prevoz psa ni dovoljen le v prometnih konicah, ko je na avtobusu prevelika gneča, te pa so od 6.30 do 9.30 zjutraj in od 13.00 do 17.00 popoldan. Prepoved velja tudi, če je avtobus iz tega ali onega razloga nabito poln, vendar pa v tem primeru rajši počakamo na naslednjega, saj vožnja v gneči tudi za psa ni ravno prijetna. Na avtobusih LPP, nam ni treba posebej doplačati vožnje s kužkom. Po lastnih izkušnjah nas bo marsikateri voznik še vedno grdo gledal, če bomo hoteli na avtobus z velikim psom, vendar če kuža izpolnjuje vse zahteve, ga seznanimo z našimi pravicami in nemoteno stopimo na avtobus.

Na avtobusih medkrajevnega prevoza se psi praviloma ne smejo prevažati. Nekatere izjeme so le reševalni in policijski psi ali psi vodniki, pa še to se je potrebno pri vsaki prevozni družbi pozanimati vnaprej. Izjemoma se lahko prevažajo tudi majhni psi v zaprtih košarah, vendar pa se je tudi v tem primeru potrebno s prevozno družbo domeniti že pred našim potovanjem.

Vlak

Na vlaku se lahko brezplačno prevažajo le majhne živali, ki so zaprte v kletke ali majhni psi, ki jih imamo v naročju. Za večje pse je potrebno plačati polovično ceno vozovnice, z njihovo prisotnostjo pa morajo soglašati vsi potniki v vagonu. Pes mora imeti nagobčnik, biti mora na vrvici in ležati na tleh. Če s psom potujemo v spalnem vagonu, moramo biti v njem sami, kar pomeni, da moramo zakupiti celoten vagon. V jedilne oddelke na vlaku pes nima vstopa. Prav tako psi in ostale živali, razen psov spremljevalcev, niso dovoljeni na ICS vlakih. Za mednarodne prevoze veljajo drugačna pravila potovanja s psom, o katerih se moramo predhodno temeljito pozanimati.

Potovanje s psom je seveda najlažje izvedljivo v lastnem avtomobilu, na katerega je pes navajen, vendar pa na žalost nimamo vsi te možnosti in se moramo včasih poslužiti tudi javnega prevoza. Tukaj smo potniki s psi še vedno v večini nezaželjeni, vendar pa se stvari počasi, a vztrajno premikajo na boljše. Kot lastniki psov moramo poskrbeti za prijetno izkušnjo kužka na javnem prevozu, zanemariti pa ne smemo tudi sopotnikov in uslužbencev javnega prevoza in na njih z lepim obnašanjem našega kužka pustiti kar najboljši vtis.

Viri: slo-zeleznice.si
lpp.si

Andreja Fegeš