Kaj morate vedeti, če si želite maltežana?

1794

Maltežan je ena izmed izjemno priljubljenih manjših pasem. Ti psi so znani po svoji ljubkosti, prijaznosti, in mehkem kožuščku. Seveda pa je tudi nekaj dejstev, ki se jih moramo zavedati, preden v svoj dom sprejmemo maltežana.

Ne puščajo (veliko) dlake

Maltežani sodijo med pasme, ki načeloma ne puščajo dlake oziroma jo puščajo zelo malo. Zaradi tega so pogosta izbira tudi pri ljudeh, ki imajo alergije ali pa jih preprosto motijo dlake po stanovanju. Večje izpadanje dlake pri maltežanu lahko nakazuje na zdravstvene težave.

Potrebujejo določeno nego

Kljub temu, da ne puščajo dlake, slednja potrebuje nekaj nege. Potrebno je dnevno krtačenje, a jih lastniki pogosto ostrižejo in se tako izognejo vsakodnevno krtačenje. Kakor pri vseh psih, je tudi tukaj pomembno, da jih na krtačenje že od prvega dne navajamo počasi, postopoma in z veliko pozitivne motivacije. Prav tako je pomembno, da maltežanu redno umivamo zobe, saj so, kakor večina manjših pasem, nagnjeni k težavam z zobmi.

So prijazni

Maltežani veljajo za izjemno prijazne in prikupne pasme. V splošnem se odlično razumejo z otroci in so zato priljubljeni družinski psi. Pomembno je le, da otroke učimo spoštljivega ravnanja s psom. Prav tako ob ustrezni socializaciji z veseljem delajo družbo drugim živalim. 

So slabi čuvaji

Med drugim so ti psi zelo prijazni in zaupljivi tudi do tujcev. V vsakemu vidijo svojega prijatelja in z veseljem bodo pozdravili vsakega človeka, ki jim nameni nekaj pozornosti. Zaradi tega so zelo slabi čuvaji, prav tako pa je njihova prijaznost včasih lahko nevarna – ker so majhni in zaupljivi, so pogosto žrtev kraje.

Nagnjeni so k nekaterim zdravstvenim težavam

Maltežani v splošnem veljajo za precej zdravo pasmo in tudi njihova življenjska doba je precej dolga: v povprečju živijo 12 do 15 let, dočakajo pa lahko tudi do 20 let. Vseeno pa je pasma nagnjena k nekaterim težavam; med njimi so najpogostejše težave z očmi in kožo. 

V izogib zdravstvenim težavam je najbolje, da psa kupujete pri preverjenem vzreditelju, ki bo opravil vse potrebne teste in paril samo zdrave in stabilne pse.

Veronika Sivka

VIRI

www.puppytoob.com

www.mentalfloss.com

www.dogtime.com