Pasme psov, ki ne puščajo dlake

2516

Pasme psov, ki ne puščajo dlake - shi tzuVeliko je ljudi, ki sicer obožujejo pse, pa vendar niso navdušeni nad dejstvom, da bi bil njihov dom poln njihove dlake povsod, kamor pogledaš. K sreči pa obstajajo pasme psov, ki ne puščajo dlake.

Na presenečenje mnogih je takih pasem kar nekaj, in sicer v to skupino spadajo: zahodnovišavski beli terier, kodrasti bišon, kerijski modri terier, tibetanski terier, maltežan, shih tzu, bruseljski grifon, portugalski vodni pes, koder, kitajski goli pes, škotski terier, mehkodlaki pšenični terier, borderski terier, basenji, šnavcer, yorkshirski terier, avstralski svilnati terier, irski vodni španjel, flandrijski govedar in cairnski terier.

Danes pa vam bomo predstavili nekaj bolj priljubljenih pasem, ki spadajo v to skupino psov.

  1. Pudlji/kodri

Pudlji ali kodri so pasma psov, ki jih poznamo v vseh velikostih od večjih do manjših ter srednjih psov. Priznane pa so po FCI štiri pasme kodrov: veliki koder, srednji koder, pritlikavi koder in miniaturni koder. Koder je poznan praktično po celem svetu, njegov izvor pa ostaja zavit v tančico skrivnosti in s tem tudi kraj, od koder izvira. Pasma je znana kot izredno zaupljiva, prijazna in je močno navezana na svojo družino. Velja za tudi izjemno inteligentno in hkrati družabno pasmo, ki pa potrebuje tudi različne aktivnosti, ob katerih se zaposli kot mentalno kot tudi fizično.

[members_only] 

  1. Maltežani

Ena izmed prav tako izredno priljubljenih pasem, ki je uvrščena med pasme, katere ne spuščajo dlake, je maltežan. Pasma izvira iz Italije in spada med najstarejše majhne poznane pasme na svetu. Po karakterju so maltežani izredno ljubeči, prijazni in vedno dobrovoljni. Znani pa so tudi po tem, da imajo ogromno energije in se razumejo skorajda z vsemi ljudmi in živalmi, je pa pomembna seveda tudi zgodnja socializacija že v njegovih rojstnih letih.

  1. Shih tzu

Shih tzu, pasma, katere dežela izvora ostaja zavita v tančico skrivnosti. Nekateri trdijo, da je  to Tibet, spet drugi so prepričani, da izvira iz Kitajske. Pasmo uvrščamo med zelo majhne pse z dolgo gosto dlako, ki ne izpada. Po karakterju je izredno živahen, igriv in ljubeč. Prav tako se močno naveže na lastnika in se praktično nikoli ne naveliča njegove bližine.

  1. Zahodnovišavski beli terier

Zahodnovišavski beli terier spada v skupino majhnih pasem s srednje dolgo resasto poddlako, ki prav tako ne izpada. Pasma je bila vzrejena v 19. stoletju na Škotskem in so jih prvotno uporabljali za lov na lisice, danes pa je pasma znana predvsem kot krasen družinski član. Karakterno je izredno inteligenten pes z veliko energije in velja danes kot eden izmed najbolj popularnih in družini prijaznih pasem. Izredno močno se naveže na družinske člane in je do njih ljubezniv, igriv in nežen.

  1. Šnavcer

Pasma šnavcer izvira iz Nemčije, natančneje Bavarske, kjer so jih uporabljali za lov na manjšo divjad. Danes so poznani, ne samo kot lovski psi, ampak tudi kot hišni ljubljenčki. Poznane in priznane pa so tri velikosti šnavcerja: velika, srednja/standardna in pritlikava. Po karakterju so izredno dominantni psi, zvesti svojemu lastniku in dobri čuvaji. Prav tako so inteligentni, izredno aktivni in živahni psi, ki potrebujejo veliko različnih aktivnosti, da se zamotijo kot mentalno kot tudi fizično.

Seveda pa se je potrebno zavedati, da je  pri vseh naštetih pasmah pasji frizer praktično obvezen, saj dlaka še vedno raste in jo je treba redno krajšati, da ne postane predolga. So pa te pasme odlična rešitev za večino alergikov, saj ne spuščajo dlake in s tem je možnost alergijskih reakcij lastnikov in njihovih družin precej manjša.

[/members_only]

Vesna Kropf

Viri:
https://bowwowinsurance.com.au/
https://blog.homesalive.ca/