Notranji zajedavci pri psih: gliste, trakulje in druge nadloge

228

Notranji zajedavci pri psih - bolan kužekNajverjetneje se je skoraj vsak skrbnik kužka že kdaj soočil s tem, da je imel njegov kuža gliste ali kakršnekoli druge notranje zajedavce. Spoprijemanje s temi majhnimi organizmi ni prijetno in je lahko kdaj celo dolgotrajen in naporen proces. A kljub temu je dobro vedeti, kako prepoznati prisotnost parazitov pri psih in kako ravnati v primeru, da ima vaš kužek težave z notranjimi zajedavci.

Najboljši in prvi vir za pravilno ter kakovostno diagnozo je vsekakor vaš veterinar. Ne pozabite, da so rutinski obiski veterinarja ključnega pomena za ohranjanje dobrega zdravja vašega štirinožnega ljubljenca.

Notranji zajedavci pri psih imajo različne simptome, vendar je vsem skupno to, da se njihova prisotnost slej ali prej pokaže v slabem zdravju vašega kužka.

Najprej razjasnimo, kaj sploh zajedavci so. Zajedavci ali paraziti so živalski ali rastlinski organizmi, ki živijo v ali na gostitelju in pridobivajo hrano iz ali na račun gostitelja. Korist ima tako le zajedavski organizem, medtem ko gostitelj trpi škodo.

Črevesne ali notranje zajedavce bo v svojem življenju vsaj enkrat dobil skoraj vsak pes. A so nekateri bolj nagnjeni k pridobivanju notranjih zajedavcev, kot drugi.

Pa si poglejmo, kateri notranji paraziti pri psih so najpogostejši.

Gliste

Gliste so najpogostejši notranji zajedavci pri psih. Posebej pogosto se pojavljajo pri mladičkih. Odrasle gliste, ki sodijo v red okroglih črvov, živijo v črevesju svojega gostitelja in uživajo hrano, ki jo le-ta nudi. Odrasla glista je okrogla, bele do svetlo rjave barve in dolga nekaj centimetrov. Na pogled izgledajo gliste kot kuhan špaget.

Odrasli psi lahko dobijo gliste tako, da zaužijejo njene ličinke, ki se običajno nahajajo v zemlji. Lahko pa se prenesejo na psa tudi z okuženim mesom iz kakšnega majhnega sesalca.

Mladički pa se lahko z glistami okužijo že v maternici. Obenem se lahko mladički, ki sesajo materino mleko, okužijo z zaužitim mlekom.

Po zaužitju ličink se te naselijo v pasjih jetrih. Po tem, ko se razvijejo v odrasle gliste, potujejo v pljuča. Pes jih izkašlja in nato nazaj pogoltne. Odrasle gliste prebivajo v črevesju kužka. Svoja jajca odlagajo v pasje blato, tam se razvijejo v ličinke. Ko pes blato iztrebi, se življenjski cikel ponovi, ko drug pes povoha ali zaužije to blato.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Drobne Deja

Viri:
https://www.akc.org/
https://www.petmd.com