Koder

8760

KoderPrimeren za: 
Družine z otroki
Aktivne posameznike
Ljudi z alergijami

Na kratko o Kodru:
Inteligenten
Učljiv
Družaben
Igriv
Zabaven
Ljubezniv

Posebne zahteve:
Zaradi izredne inteligence in navezanosti na človeka, je koder odličen spremljevalec za vsakogar. Je izredno prilagodljiv, zato je primeren za življenje v stanovanju ali hiši, ni pa primeren za bivanje v pesjaku. Edina pomanjkljivost te pasme je, da potrebuje izredno veliko negovanja in redne obiske pri pasjem frizerju, kar lahko predstavlja tudi precejšen finančni strošek.

Zgodovina

Koder, z drugim imenom Pudelj, je po vsej Evropi poznan že vsaj 400 let, kot spremljevalec aristokracije, ki je bil skupaj z Evropskimi veljaki upodobljen na številnih umetniških delih.
Kje se je ta elegantni pes resnično razvil, ne ve nihče. Francija se sicer prizadeva uveljaviti kot njegova dežela izvora, vendar pa večina kinoloških organizacij daje prednost Nemčiji, kjer naj bi se pasma razvila iz vodnega psa, saj tudi njegovo ime (Pudel) izvira iz nemščine. Po drugi strani pa tudi Danska trdi, da je dežela izvora te priljubljene pasme. Čeprav njen izvor ni poznan, pa naj bi bil Koder potomec izumrlega francoskega Vodnega psa, Barbeta in Madžarskih vodnih psov.
Lovci v Nemčiji in Franciji so Kodre uporabljali za lov in prinašanje vodnih ptic, pa tudi za iskanje tartufov v gozdovih. Francozi so prvi začeli uporabljate Kodre tudi kot cirkuške pse, ker so bili zelo inteligentni, hitro učljivi in nadvse zabavni. Pasma je tako postala tudi v Franciji nadvse priljubljena. V 18. stoletju so tako prav v Franciji razvili tudi manjše različice standardnega kodra, to so miniaturni, pritlikavi in srednji Koder, ki so takoj postali nadvse priljubljeni predvsem kot spremljevalci in naročni psi.

Videz

Standardni Koder je srednje velik pes, ki meri od  45 cm do 58 cm in tehta okrog 22 kilogramov. Telesna višina je sorazmerna dolžini, noge so dolge in visoke, lobanja pa rahlo zaokrožene oblike. Ušesa so viseča, oči pa velike, okrogle in temno rjave do črne barve. Rep je dvignjen in nošen visoko.  Dlaka je kodrasta, gosta in dvojna. Pojavlja se v vseh barvah od črne, modre, srebrne, sive, krem, marelične, rdeče, bele, rjave ali v barvi bele kave.

Temperament

To je ena izmed najbolj inteligentnih in najbolj učljivih pasem nasploh. Standardni Pudelj je običajno nekoliko manj energičen in manj aktiven od svojih manjših različic (srednji, miniaturni in pritlikavi Pudelj), kljub temu pa potrebuje ustrezno količino dnevne vadbe, glede na svojo velikost. Najbolje se odziva se na mirno, strpno in odločno vodenje, ni rad sam in se močno naveže na svojega lastnika. Na splošno je prijazen, tako do tujcev kakor tudi do drugih psov, ob ustrezni zgodnji socializaciji je odličen družabnik, zvest spremljevalec in poslušen kuža. Kodri so izvrstni plavalci in imajo zelo radi vodo, zaradi česar izdatno uživajo v aktivnostih, ki vključujejo plavanje ali prinašanje iz vode. Koder ima rad mentalne izzive, zato bo najbolj užival z aktivno družino ali osebo, ki bo veliko časa posvetila ukvarjanju z njim, učenju različnih trikov in fizični aktivnosti.

Zdravje in nega

Koder je zdrava pasma, z dolgo življenjsko dobo. Živijo tudi 15 let in več, vendar imajo pogosto težave z očmi, od izcedka do sive mrene, ter progresivne atrofije mrežnice, ki lahko privede do slepote. Tudi alergije in kožne bolezni so pri tej pasmi pogoste, največkrat se pojavijo zaradi neustrezne nege ali napačne uporabe sredstev za nego. Dlaka je za nego dokaj zahtevna, zaradi drobnih kodrov je krtačenje zahtevno opravilo, pa tudi striženje je priporočljivo prepustiti strokovnjakom. Displazija kolkov in ušesne infekcije so prav tako pogoste zdravstvene težave Pudljev, ki so nagnjeni tudi k Von Willebrandovi bolezni (ki povzroči težave s strjevanjem krvi), živali z rjavo in črno dlako pa pogosto tudi že zelo zgodaj osivijo.
Nega pasme je torej dokaj zahtevna. Posebna dlaka zahteva pogosto kopanje in striženje vsakih 6 do 8 tednov. Ušesa potrebujejo redno nego, saj so pri pasmi pogosta vnetja in okužbe, značilne za pasme s povešenimi uhlji. Dlake, ki rastejo v ušesnem kanalu, je treba redno puliti, da se zagotovi neoviran dotok zraka v ušesni kanal. Kratko pristrižena dlaka po vsem telesu je rešitev, ki terja najmanj zahtevno nego od lastnika, kadar pa je dlaka daljša in pristižena v posebne, za pasmo značilne oblike (košat prsni del, značilne zapestnice in cofki), pa je seveda potrebno tudi več obiskov v pasjem salonu.

Viri:
dogster.com
nextdaypets.com
dogbreedslist.info
petfinder.com
dogbreedinfo.com