Kratkodlaki madžarski ptičar (vižla)

187

Zgodovina

Zgodovina kratkodlakega madžarskega ptičarja (vižle) sega v 8. stoletje. Pasmo so dobili tako, da so med seboj križali lovske pse, ki so jih na Madžarsko s seboj pripeljali prvotni naseljenci, Huni. Od nekdaj je bila pasma namenjena lovu na srne, perjad in zajce.

 

Na kratko o kratkodlakem madžarskem ptičarju (vižli):

  • Ljubeč
  • Prijazen
  • Ima visok nivo energije
  • Družaben
  • Pravi družinski pes

Primeren za:

  • Lovce
  • Aktivne posameznike
  • Aktivne družine

Videz

Po izgledu je vižla velik pes. Je skladne atletske postave. Glava je sorazmerna z dolgimi, visečimi ušesi. V višino doseže od 54 cm do 64 cm. Tehta od 22 kg do 30 kg.

Dlaka kratkodlakega madžarskega ptičarja je gosta in leži tesno ob telesu. Odpada minimalno. Značilno za vižle je, da so enake barve po celem telesu, vključno s smrčkom. Barva dlake je vedno enobarvna. Zlato rjava, oranžno rumena ali rjavo bronasta.

Temperament

Po naravi je kratkodlaki madžarski ptičar (vižla), zelo prijazen in sočuten pes. Močno se naveže na skrbnika in mu sledi pri vsakdanjih opravilih. Rad deli mokre poljube in objeme s tacami.

Do otrok je vižla zelo prijazen in uživa v njihovi družbi. Do drugih domačih živali, tudi do mačk je ljubeč in se z njimi dobro razume. Do tujcev je zadržan. Nanje vedno opozori z lajanjem. Je odličen čuvaj.

Potrebuje zgodnjo socializacijo in dosledno vzgojo.

Le tako lahko postane popoln družinski pes. Skrbnik naj bo dosleden, odločen in prijazen. Kratkodlaki madžarski ptičar slabo prenaša samoto. Ne puščajte ga predolgo samega. Če mu je dolgčas lahko postane uničevalen in neposlušen.

Vižla je zelo inteligentna in učljiva pasma. Potrebuje veliko aktivnosti, ki mu zaposlijo um in telo. Blesti v vseh pasjih športih. Obožuje agiliti, treninge poslušnosti, pasji frizbi, sledenje, trk, igre z žogo, plavanje in pohodništvo.

Zdravje in nega

Kratkodlaki madžarski ptičar slovi kot zdrava pasma. Posameznike lahko doletijo zdravstvene težave, kot so, očesne bolezni, povešenje vek, težave z želodcem in alergije na hrano. Pomembno je, da mu nudite več manjših, visokokakovostnih obrokov na dan.

Nega vižle, ni zahtevna. Njegovo kratko dlako, je potrebno enkrat na teden pokrtačiti. S tem mu odstranite odmrlo dlako in morebitne umazanije iz nje. Po potrebi mu strizite nohte. Redno mu pregledujte ušesa, ki so nagnjena k infekcijam. Kopajte ga, če je to res nujno potrebno. Za osnovno nego zadošča, da ga tu in tam obrišete z vlažno krpo.

Posebne zahteve

Kratkodlaki madžarski ptičar (vižla), ni primerna pasma za ljudi, ki nimajo veliko prostega časa. Vižla namreč zelo slabo prenaša samoto.

Vižle so znane po tem, da rade žvečijo. Če ne želite, da žveči vaše predmete, mu zagotovite dovolj žvečljivih igrač.

Deja Drobne

Viri: – www.petfinder.com