Vsi tipi pasme bokser

3895

Vsem poznana pasma psov, bokserji, je srednje velika do velika pasma, ki ima svoje korenine v 18. stoletju in izvira iz Nemčije. Pasmo so dobili s križanjem buldogov in sedaj že izumrlo pasmo, poimenovano Bullenbeisser. Bullenbeisserji so bili veliki, močni psi, namenjeni lovu na veliko divjad. Trenutno pa so bokserji ena od najbolj priljubljenih pasem na svetu. Njihov čar ni le v njihovi lepoti in elegantnem videzu, temveč tudi v njihovem prijaznem in zabavnem temperamentu. Če je bokser dobro socializiran, je to zelo ljubeč in družinam prijazen pes. Ker pa veliko zmedo pri neizkušenih skrbnikih predstavljajo po izgledu različni bokserji, smo za vas opredelili različne tipe te pasme psov.

Uradno obstaja samo ena vrsta bokserjev. Vsi bokserji pripadajo isti pasmi, ki nima uradnih podkategorij. Zmedo glede vrst bokserjev predvsem ustvarjajo morfološke razlike med posamezniki znotraj pasme. Te razlike so večinoma posledice razlik v standardih pasem, ki jih določajo različne mednarodne organizacije. Če še malo pojasnimo, je tako, da čeprav pasma bokserjev izvira iz Nemčije, je po svetovnem merilu izjemno priljubljena. Ker pa ima vsaka država določena pravila glede morfologije, fizičnih lastnosti pasme, so rejci v posamezni državi želeli poudariti značilnosti, ki so v neki družbi bolj zaželene. Na ta način je pasma bokserjev razvila nekatere značilnosti določene regije, a še zmeraj ohranila genetske lastnosti, podedovane od nemškega prednika, s temeljnimi lastnostmi, značilnimi za to pasmo. Čeprav ni uradnih vrst bokserjev, obstaja dovolj različic, da jih delimo na različne tipe. Pred vami, so tipi bokserjev, ki so se razvili v določenih regijah.

Nemški bokser

Za nekatere je nemški bokser edini uradni standard te pasme. Morfološko gledano je nemški bokser označen kot nekoliko večji in bolj trmast od drugih tipov bokserja. Njihove kosti so večje in močnejše. Posledično so njihove noge običajno daljše, muskulatura pa je bolj izrazita. Druga značilnost nemškega bokserja je razmerje 1 : 2 med dolžino nosa in dolžino lobanje. Tako je njihov nos širši od angleškega in manjši od nosa ameriškega bokserja.

Angleški bokser

Nekoč so ga imenovali tudi britanski bokser. Obstaja priljubljena hipoteza, ki nakazuje, da ime te pasme – bokser, prihaja iz Anglije, zaradi nagnjenosti pasme, k boljši uporabi sprednjih kot zadnjih nog. Druga teorija pa pravi, da izhaja ime pasme iz ljubkovalnega imena boxl, s katero so imenovali njihove prednike, Bullenbeissere. Angleški bokserji izstopajo po tem, da so bolj atletski in elegantni kot druge vrste bokserjev. So zelo vitki, mišičasti in gibčni. Noge imajo tanjše in so malenkost manjši od ostalih bokserjev.

Ameriški bokser

Te bokserje je najlažje prepoznati po odsotnosti gube pri odraslih posameznikih. Njihova dlaka je tudi gostejša, močnejša in svetlejša kot dlaka drugih vrst bokserjev. Prav tako je njihov nos širši kot nos nemškega ali angleškega bokserja.

Če za svojega prijatelja na štirih tačkah izberete bokserja, imejte v mislih, da je to zelo prijazen pes, ki pa potrebuje ogromno gibanja, igre in miselne zaposlitve, ter zgodnjo in dosledno socializacijo.

Drobne Deja

Viri:
 https://www.animalwised.com
http://www.allboxerinfo.com