Zimske aktivnosti s psom

1742

Prišla je zima in z njo nizke temperature ter krajši dnevi. Mnogi pasji lastniki mislijo, da psi v zimskih dneh ne potrebujejo preveč aktivnosti, a temu ni tako. Gibanje je nujno potrebno za pasje fizično in mentalno zdravje in tudi pomemben element v odnosu med psom in človekom. Zato vam predlagamo nekaj aktivnosti, s katerimi lahko popestrite zimo sebi in svojemu psu.

Sprehod: psi potrebujejo sprehode tudi pozimi. Če temperature niso prenizke in če ne lije dež ali pada sneg, se s psom lahko odpravite na sprehod. Nekatere pasme, še posebno tiste z dolgo dlako imajo rade sprehode v mrzlem vremenu. Pred sprehodom ne pozabite zaščititi pasjih šap z obutvijo, lahko pa po sprehodu psu šape dobro posušite in namažete s kakšno kremo.

Igra: s psom se lahko igrate zunaj ali znotraj tudi pozimi. Igro morate prilagoditi glede na vremenske razmere (na ledu zagotovo ne boste vlekli vrvi s psom). Če nimate dovolj časa za igro, lahko psa zaposlite tudi s kakšno mentalno igračo.

Igra v snegu: večina velikih psov preprosto obožuje sneg. Z psom se odpravite ven in uživajte v snežnih radostih. Ko ste zunaj, psa lahko tudi fotografirate. Bele zasnežene pokrajine so kot zanalašč za ustvarjanje čudovitih pasjih fotografij.

Obisk božičnih sejmov: zagotovo se v vašem kraju odvija kakšen božični sejem ali dogodek. S psom se odpravite na božični sejem in skupaj uživajte v občudovanju pisanih božičnih lučk.

Tečaji: psa lahko vpišete na tečaj notranjega agilityja ali plavanja v bazenu. Agility je zelo dobra fizična aktivnost tako za psa kot tudi za lastnika, saj se pes razgiba, človek pa se še bolj poveže s psom.

Trening: psa lahko trenirate tudi pozimi. Ob prenizkih temperaturah lahko trening poteka v notranjih prostorih, če pa je vreme temu naklonjeno, lahko s psom trenirate zunaj.

Pohod: če ima vaš pes rad sneg in mrzlo vreme, se lahko odpravite na pohod. Pohodniške poti so pozimi večinoma prazne in zato lahko uživate v tišini in lepi zasneženi pokrajini. Psa lahko spustite s povodca (če obvlada odpoklic) in mu dovolite svobodno tekati po zasneženih poteh.

Obisk trgovine z živalmi: ko se odločite, da je čas za nakup nove hrane in igrač za psa, psa vzemite s seboj. Pes bo videl nekaj novi stvari in zavohal nekaj novih vonjav, mogoče pa bo dobil tudi kakšen priboljšek.

Obisk prijateljev: ena od najboljših zimskih aktivnosti je tudi obisk sorodnikov in prijateljev. Pred obiskom preverite, ali je tudi vaš pes dobrodošel pri ljudeh, ki jih želite obiskati. Na obisk ne pozabite vzeti pasjih pripomočkov (povodec, hrana, igrače, vrečke za iztrebke, …).

Hladno vreme naj vam ne bo izgovor, da s psom ne morete preživljati časa zunaj. Prilagodite se zimskim razmeram in se redno gibajte s psom, da bo vesel in zadovoljen dočakal pomlad, daljše dneve in toplo vreme.

 

Doroteja Turković

Viri: