Ali psi lahko uživajo kosti?

500

Vprašanje, ki se poraja mnogim lastnikom v glavi, je, ali lahko svojim pasjim nadobudnežem privoščimo kot priboljšek kost. Nekateri so mnenja, da so kosti škodljive za pse, spet drugi jih odobravajo v pasji prehrani. Torej, ali pes lahko je kosti? Vsekakor je tako v enem kot v drugem mnenju nekaj resnice, zato v spodnjem prispevku razbijamo mite in razkrivamo resnico o pasjem uživanju kosti.

majhen pes je veliko kost

Nevarnosti uživanja kosti

Po mnenju veterinarjev varnih kosti za pse ni, saj ne glede na tip kosti, lahko pride do zapletov med uživanjem ali prebavljanjem le teh. Ob grizenju kosti lahko pride do zloma zobovja, kar lahko posledično vodi do bakterijske okužbe. To lahko sproži vnetje zoba in dlesni okoli njega, kar lahko vodi celo do granuloma zoba. V primeru, da kuža kost ne zgrize dovolj in le to kljub temu pogoltne, lahko pride do poškodb požiralnika, kar je lahko celo usodno za vašega pasjega nadobudneža. V kolikor opazite, da pride do težav ob požiranju je nujno hitro ukrepati in kužka peljati takoj veterinarju.

V kolikor pa kost vseeno pride do želodca pa lahko zaradi prevelike velikosti obstane v njem in se dejansko ne prebavi, kljub temu da kislina pomaga pri razgraditvi kosti. V kolikor kost vstopi v črevesje, lahko rani ali celo prebode črevesno sluznico, kar pa posledično pomeni, da kost in vsi prebavni sokovi vstopijo v trebušno votlino. V tem primeru to sproži hudo vnetje trebušne votline in je urgentno kirurško zdravljenje kužka s strani veterinarja. Lahko pa kost sluznico samo rani in povzroči krvavenje le te, kar se opazi v njegovem blatu. Tudi v tem primeru je nujen obisk veterinarja, ki bo kužka pregledal, oskrbel in svetoval glede nadaljnjega okrevanja.

Prednosti uživanja kosti

Kosti so odlični vir vitaminov A, D in E ter obenem vsebujejo minerale, aminokisline in maščobne kisline, ki pripomorejo k zdravi rasti, razvoju in splošnemu zdravju kužka. Prav tako so kosti idealen vir kalcija in fosforja, ki sta prav tako nepogrešljiv in potreben del zdravega in pravilnega razvoja kužka. Hkrati so kosti odlična zobna ščetka, saj z grizenjem odstranjujejo zobne obloge in krepijo dlesni. Kot lastniki se moramo zavedati, da je grizenje in žvečenje nagonska potreba kužka. Le to je potrebno zadovoljiti ali z žvečkami ali s čim podobnim, saj bo kuža v nasprotnem primeru našel druge predmete v hiši, s katerimi bo zadovoljil to potrebo.

pes je kost na travniku

Katere kosti kuža sme uživati?

Kosti, ki jih ponudimo svojemu pasjemu kosmatincu, morajo biti vedno surove, saj so kuhane veliko trše od surovih. Svojemu kužku lahko ponudimo goveje in telečje kosti, piščančje vratove in hrbte, račje in puranje vratove ter žrebičkov rep. Najboljše so mlade kosti, ki so veliko bolj mehkejše od kosti starejših živali. V vsakem primeru pa s količino kosti ne smemo pretiravati in mu jih ponudimo res zgolj kot priboljšek.

Napotki za ponujanje kosti kužku

V kolikor se odločimo ponuditi kost svojemu kosmatincu, previdnost ni nikoli odveč. Ko svojemu kužku daste kost, bodite vedno zraven, dokler jo grize. Ko jo le ta neha gristi, priporočamo, da mu jo vzamete in shranite. V kolikor pa jo zgrize do te mere, da hoče pojesti celo, mu jo vzemite in raje zavrzite. V vsakem primeru pa je pomembno, da smo previdni in pozorni med tem, ko naš pasji nadebudnež grize kost.

Kosti so lahko nevarne za kužke, a so obenem tudi izredno koristne. Odločitev ali ponuditi kužku kosti ali ne, pa je popolnoma na lastniku. Lahko mu namesto kosti ponudite druge manj nevarne žvečke, ali mu v hrano vmešate malo kostne moke. V primeru, da kosti vendar le ponudite svojemu kužku, pa previdnost ni nikoli odveč. Če med uživanjem le te ali po tem opazimo kakršne koli težave, je priporočljiv obisk veterinarja. V kolikor se kužku poslabša stanje, pa je nujen urgentni obisk veterinarju.

Vesna  Kropf

Viri:

www.akc.org

dogtime.com

gallant.com