Nemški pinč

600

Na kratko o nemškem pinču:

  • Prijazen
  • Družaben
  • Dominanten
  • Ne laja veliko

Primeren za:

  • Aktivne posameznike
  • Aktivne družine
  • Ljudi, ki se želijo ukvarjati s pasjimi športi

Zgodovina

Prvotni nemški pinč, izvira  iz 17. stoletja. Uporabljali so ga za izkoreninjenje škodljivcev. Iz njega izvirajo številne druge pasme. Med drugim dobermanski pinč in miniaturni pinč. Leta 1895 je bila pasma priznana pri kinoloških društvih. Med drugo svetovno vojno, je pasma skoraj izumrla. Dve barvi pinčev sta dejansko izginili – popolnoma črn ter sol in poper. Werner Jung je bil tisti, ki je pasmo ohranil in obudil.

Videz

Po izgledu je nemški pinč mišičen, agilen, močan in graciozen. Je srednje velika pasma. Ima koščeno glavo z dolgim, dokaj ozkim gobcem. V višino doseže od 45 cm do 50 cm. Tehta od 14 kg do 20 kg. Življenjska doba je do 15 let.

Dlaka je kratka, sijoča in leži tesno ob telesu. Nemški pinč je lahko dvobarven. Črn z rumeno rjavimi oznakami. Lahko je enobarven, rjav, srnje rjav, jelenje rjav ali čokoladno rjav.

Temperament

Po naravi je nemški pinč prijazen in samozavesten pes. Je ljubezniv, zvest in igriv. Ne laja in ne bevska veliko. Primeren je za bivanje v stanovanju ali v hiši, z dobro ograjenim vrtom. Je odličen čuvaj, ki na tujce zmeraj opozori z lajanjem.  Zelo močno se naveže na svoje skrbnike.

Otroke ima rad, a ne mara njihove grobosti. Do drugih živali bo poskušal biti dominanten. Potrebna je zgodnja socializacija. Tako lahko postane odličen družinski pes. Manjše živali od sebe, bo verjetno preganjal. V sebi ima lovski nagon, ki lahko prevlada.

Nemški pinč je zelo inteligenten. Potrebuje skrbnika, ki bo dosleden in avtoritativen. Treba ga je vzgajati nežno, brez agresije. Je zelo dober športnik in blesti v vseh pasjih športih. Posebej pri srcu so mu tek, agiliti, igre z žogo in pasji frizbi.

Nemški pinč je zelo aktivna pasma. Potrebuje veliko dnevnih aktivnosti. Nudite mu vsaj dva aktivna sprehoda dnevno. Pomembno je, da mu nudite aktivnosti, ki zaposlijo telo in duha.

Posebne zahteve

Če ga nepravilno vzgajamo in ne nudimo dovolj zgodaj socializacije lahko postane dominanten in posesiven. Dlaka mu izpada skozi celo leto.

Zdravje in nega

Nemški pinč velja za zelo zdravo pasmo. Ni nagnjen k dednim boleznim in je zelo trdoživ.

Kljub kratki dlaki, potrebuje nemški pinč krtačenje vsak dan. S tem mu odstranite odvečno dlako in umazanije iz dlake. Kopajte ga samo v primeru, ko je to nujno potrebno. Če je potrebno, ga obrišete z vlažno krpo. Pregledujte mu ušesa in strizite kremplje.

Deja Drobne

Viri: – https://www.akc.org/expert-advice/lifestyle/german-pinscher/

 

Viri fotografij:

Image by <a href=”https://www.freepik.com/free-psd/cute-dog-portrait-isolated_38312016.htm#query=german%20pinscher&position=0&from_view=search&track=ais&uuid=ecbce48e-add5-45c7-907f-5bb9700e6f50″>Freepik</a>