7 novoletnih zaobljub za vašega štirinožnega prijatelja

1281

Tako je, vstopili smo v novo leto in čas je za nove začetke. Ste si morda zadali novoletne zaobljube? Morda ste si določili nove cilje in obljube, ki se tičejo bolj zdravega načina življenja, novih izkušenj ali strmenja k sreči in uspehom. A ne pozabite na svojega najboljšega štirinožnega prijatelja; tudi on potrebuje srečno in zdravo življenje in morda vama lahko pomagajo naslednje zaobljube.

  1. Redno gibanje in nove aktivnosti

Če imate psa, je redno gibanje na dnevnem sporedu. Vsakodnevnim sprehodom dodajte zdaj kaj novega: hojo v hrib, plavanje ali tek. Ne le, da bodo dodatno gibanje,  sprememba okolja in dodatne aktivnosti koristile vašemu kosmatemu prijatelju, ugodno bodo delovale tudi na vas in vaše zdravje.

Če imate mačko, se z njo še več igrajte, še posebno, če je notranja muca. Naj lovi, teče in skače. Popestrite ji vsakdan z igrami in gibanjem. Podarite ji novo igračo. Ustvarite igro, preko katere se bo več gibala.

  1. Redno česanje dlake

Če imate psa, je umivanje tako ali tako priporočljivo, če pa ima pes dolgo dlako, pa premislite o še bolj rednem česanju. Ne le, da bo tako kuža lepši in bolj čist, tudi prekrvavitev se bo izboljšala.

Če imate mačko, umivanje ni potrebno, saj mačke za svojo higieno skrbijo same. Prijalo pa jim bo česanje, ob katerem bodo zagotovo predle. Poleg tega, da ji boste s tem pomagali pri odstranitvi odpadle dlake, bo to tudi čas samo za vaju.

  1. Skrb za zdravje dlesni in zob

Redno pregledujte zobovje svojega štirinožnega prijatelja in preverite, kaj še lahko naredite za zdravje dlesni in zob. Tako lahko preprečite veliko obolenj in bolezni.

  1. Zdrava prehrana

Tako kot ljudje, morajo tudi živali paziti na zdravo prehrano in zadostno količino vode. Pozanimajte se torej, s katero prehrano bo vaš ljubljenčke prejel dovolj hranil, vitaminov in mineralov in čimmanj škodljivih snovi.

  1. Odpovejte se eni slabi navadi

Vaši ljubljenčki naj se vsekakor dovolj naspijo in naj imajo dovolj počitka, a če spijo preveč (da, to  se nanaša bolj na mačke, kot na pse), je pomembno, da jim zagotovimo tudi dovolj gibanja in zabave. Premislite, kaj je nezdrava navada vašega ljubljenčka. Če kužek poje preveč priboljškov, naj se odpove temu.

  1. Naučita se novih trikov

Tako kot psi, se tudi mačke lahko naučijo novih trikov. Res je, da so za učenje trikov dovzetne mlajše živali, a nikoli ni prepozno. Z učenjem novih trikov boste trenirali tudi možgane vašega ljubljenčka in s tem tudi kognitivne sposobnosti.

  1. Vzemita si čas zase

V teh časih, ko imamo dnevno na sporedu veliko obveznosti in aktivnosti je pomembno, da si vzamemo čas zase in za svojega hišnega ljubljenčka. Čas in ljubezen sta najlepše darilo, ki ju lahko podarimo.

Katarina Robnik

Viri: