Samojed

4869

SamojedPrimeren za:
Izkušene pasje lastnike
Družine z otroki
Aktivne posameznike

Na kratko o Samojedu:
Prijazen
Družaben
Inteligenten
Zvest

Posebne zahteve:
Samojed lahko biva v večjem stanovanju ali hiši in lahko prenočuje tudi v pesjaku, ob visokih temperaturah pa mu je potrebno zagotoviti ustrezno zavetje ali mu omogočiti umik v klimatizirane notranje prostore.


Zgodovina

Gre za starodavno pasmo, ki je skupaj z lovci in ribiči živela v Sibiriji, kjer je tudi dobila svoje ime. Tamkajšnje nomadsko ljudstvo, Samojedi, je te pse uporabljalo za vleko sani ter za čuvanje lastnine in severnih jelenov. Prvotno je bila to torej neke vrste primitivna ovčarska pasma. Ti psi so spali z ljudmi, da so jih s svojo telesno toploto greli in so verjetno na ta način tudi razvili svojo močno predanost in navezanost na človeka. Leta 1889 je raziskovalec Robert Scott prinesel te pse v Anglijo, kjer se je pasma nadalje razvijala in se od tam razširila po vsem svetu. Danes je ta pasma, ki spominja na plišastega medvedka, izredno priljubljena tudi pri nas.

Videz

Samojed ima kompaktno, mišičasto telo in široko, klinasto glavo. Gobec je v sorazmerju z velikostjo psa, ožji v predelu smrčka. Smrček je lahko črne, rjave ali jetrne barve. Zobje so postavljeni v škarjast ugriz, ustnice so črne barve. Temne, mandljaste oči so postavljene nekoliko narazen, s poševno zgornjo veko.  Pokončna  ušesa so trikotne oblike in rahlo zaokrožena na konicah. Rep je srednje dolg, dobro odlakan in zavihan proti hrbtu. Noge so močne, ravne in mišičaste. Samojedova dlaka je dvojna, debela, gosta in mehka na otip. Zunanja dlaka je daljša in ravna, samci pa imajo še nekoliko gostejšo dlako od samičk. Značilen ovratnik okoli vratu in na ramenih poudarja rast dlake navzven in določa pasmi njeno specifično, prepoznavno obliko. Barva dlake je bela, smetanova ali kremno rumena. Posamezni primerki imajo v beli barvi posamezne srebrne dlake. Čista, snežno bela barva dlake  je prednost pri razstavnih psih.

Temperament

Samojed je zelo nežen, predan, prijazen in  zelo igriv pes, ki ima preprosto rad vse.  Z veseljem bo prijazen do otrok, drugih živali in tudi do vsiljivcev, zaradi česar ta pes ni najbolj primeren za čuvaja. Čeprav vas bo na neznance morda opozoril z glasom, pa se bo še v istem hipu tudi prav prijazno nastavil za božanje. Zlahka se bo prilagodil življenju z družino in otroki, ker pa je zelo inteligenten, se bo hitro naučil tudi pasjega bontona. Zlahka se bo privadil tudi sobivanju z družinsko  mačko. Morebitna redka vedenjska težava te pasme je lahko predvsem obsesivno lajanje, vendar ob ustrezni zgodnji socializaciji in šolanju, do nje najverjetneje ne bo prišlo. Potrebuje le dovolj mentalne in telesne stimulacije, pa bo to idealen spremljevalec in zvest prijatelj za vse življenje.

Zdravje in nega

Samojedi so še posebno nagnjeni k displaziji kolkov, pogosto pa trpijo tudi zaradi sladkorne bolezni. Neredke so tudi kožne alergije ter težave z očmi.
Potrebna je obsežna nega, saj dlaka sezonsko močno izpada, sama struktura pa tudi sicer terja redno krtačenje, da se prepreči vozlanje. Pogosto kopanje ni potrebno, saj je dlaka odporna na umazanijo in Samojedi enostavno ostanejo snežno beli že z rednim krtačenjem. Seveda pa je, kot pri vsakem psu, potrebna tudi dosledna nega oči, ušes, krempljev, blazinic tačk in zob ter redni obiski pri veterinarju.

Viri:
dogster.com
nextdaypets.com
dogbreedslist.info
petfinder.com
dogbreedinfo.com