Bernski planšarski pes

6524

bernski-plansarski-pesPrimeren za:
Prvega psa
Družine z otroki
Aktivne posameznike

Na kratko o Bernskem planšarskem psu:
Ljubezniv
Predan
Inteligenten
Poslušen
Odličen čuvaj
Nežni velikan, ki obožuje otroke

Posebne zahteve:
Bernski planšarski pes je relativno neaktiven v zaprtih prostorih, zato lahko živi tudi v večjem stanovanju (ob ustrezni količini gibanja na prostem) ali v hiši z velikim vrtom, lahko pa tudi v pesjaku. Ker slabše prenaša visoke temperature, je obvezno, da se mu poleti zagotovi ustrezno zatočišče. Še bolje pa je, če se ima možnost umakniti v klimatiziran prostor. Ker je zelo navezan na družino, mu omogočite, da je preko dneva vključen v vsakodnevne aktivnosti.

Zgodovina

Bernski planšarski pes izvira iz Švicarskega gorovja, nekje iz 18. stoletja. Je najbolj priljubljena in razširjena izmed štirih švicarskih planšarskih pasem, ki se med seboj razlikujejo predvsem po velikosti, dolžini in tipu dlake. Ta pasma je dobila ime po švicarskem mestu Bern. Pse so prvotno uporabljali za delo, kot je vleka voz in pomoč pri zganjanju krav mlekaric ter kot čuvaje kmetij in spremljevalce kmetom.

V začetku dvajsetega stoletja je priljubljenost pasme močno narasla, kar je imelo za posledico neodgovorno vzrejo, ki je pripeljala do številnih zdravstvenih težav, ki so ostale vpisane v genetiki pasme še vse do danes. Kot posledica tega je pasma izpostavljena mnogim boleznim in ima drugo najkrajšo življenjsko dobo, ki v povprečju znaša le sedem let. Kljub temu dejstvu pa Bernski planšarski psi še vedno veljajo predvsem za čudovite družinske spremljevalce, ki jih odlikujejo mnoge prijetne karakteristike, kot so inteligenca, predanost, lojalnost ter konkurenčna sposobnost hitrega učenja in poslušnosti.

Videz

To je velik, močan in čvrst pes, ki ga prepoznamo po mišičastem telesu in krepkih tacah. Glava je velika, gobec pa močan in postavljen naravnost. Ugriz je škarjast, ušesa pa srednje velika, trikotna, visoko nastavljena in zaokrožena na konici. Ravne noge so močne, okrogle oblike, z obokanimi prsti, košat rep pa je nastavljen nizko. Gosta dlaka je dolga, gladka ali rahlo valovita, dvojna in vodoodporna. Barva kožuha je trikolor, pri čemer je osnovna barva črna, z belo na prsih in čelu ter na konici repa in na šapah, rjava barva pa se pojavlja na licih in sega do kotičkov ust, na vsaki strani prsnega koša, na nogah ter pod repom.

Temperament

Bernski planšarji so veseli psi, ki naravnost obožujejo otroke, zaradi česar se jih je prijelo ime »nežni velikani«. Ti psi so prijatelji za vse življenje, saj so izredno predani družini in so dobri čuvaji. Po naravi so samozavestni, pozorni in dobrosrčni psi, ki dolgo in počasi zorijo in v primerjavi z ostalimi pasmami zelo dolgo delujejo in se vedejo kot mladiči. Na splošno se zelo dobro razumejo tudi z drugimi psi in domačimi živalmi in so prijazni tudi do tujcev, razen v primerih, kadar so vzgojeni za pse čuvaje.

Pasma potrebuje družbo človeka in ne sme biti omejena na bivanje na dvorišču ali v pesjaku, saj za srečo potrebuje neposreden stik z družino in lastnikom. Na splošno so nezahtevni, ko gre za vzgojo in šolanje ter, glede na svojo velikost, tudi ne potrebujejo zelo veliko gibanja. Izrednega pomena je predvsem interakcija s človekom, naj bo to v obliki igre, sprehoda ali pa lenobnega poležavanja na domačem kavču.

Zdravje in nega

Bernski planšarski psi so nagnjeni k številnim prirojenim zdravstvenim težavam, predvsem k težavam s kolki in sklepi, težavam z vekami in rakavim obolenjem, tumorjem mastocitov in prekomerni telesni teži. Zaradi njihove velikosti lahko pride tudi do zasuka želodca. Pri tej pasmi je pomembno predvsem, da poiščete priznanega vzreditelja, ki z odgovorno vzrejo kar se da zmanjša možnost genetskih zdravstvenih težav in tako zagotovite, da bo mladič zrasel v zdravega psa z dolgo življenjsko dobo.

Za nego bernski planšarji niso posebej zahtevni. Kljub dolgemu kožuhu bo za ohranjanje zdrave in lepe dlake zadostovalo že tedensko krtačenje. Kopanje praktično ni potrebno, če pa že, pa raje uporabite suhi šampon. Ta pasma sezonsko menja dlako, v času menjave dlake pa je lahko odpadanje dlake zelo močno, zato je priporočljivo nekoliko pogostejše krtačenje, da se hitreje odstrani vsa odpadla in odmrla dlaka, ki bi v nasprotnem primeru pristala na vašem pohištvu in oblačilih. Ne pozabite tudi na redno nego oči, ušes, krempljev in ustne votline.

Viri:
dogster.com
nextdaypets.com
dogbreedslist.info
petfinder.com
dogbreedinfo.com