5 nasvetov, če se odpravljate na počitnice brez psa

217

Načrtovali ste sanjske počitnice, ali pa ste končno organizirali družinsko potovanje. Kaj pa narediti s psom? Ga vzeti s seboj ali je bolje iti na počitnice brez psa?

To je ena največjih dilem, s katero se soočajo pasji starši. Čeprav je vse več potovanj, ki so prijazna hišnim ljubljenčkom, je vseeno dokaj težko. Obstaja veliko razlogov, zakaj bi psa pustili doma, medtem ko potujete. Potencialni pomisleki, ki vas lahko težijo so:

 • ne želite, da bi vaš pes letel kot tovor
 • težave z vedenjem na letalu in na letališču
 • dodatni previdnostni ukrepi
 • pogosti postanki na poti
 • pasja slabost na poti

Če vaše potovanje ni primerno za hišne ljubljenčke, morate razmisliti, kaj boste storili, da bo vaš pes srečen, ko vas ni. Sprehodili vas bomo skozi možnosti in korake, s katerimi boste zagotovili, da boste vi uživali na potovanju, vaš pes pa v objemu doma.

Izbira prave nastanitve

Štirinožca je najlažje pustiti doma, saj bo pes ob tem doživel najmanj sprememb in motenj v svoji rutini. Poskusite pa lahko dobiti tudi nastanitev pri pasji varuški.

Psarne so dobro poznan primer nastanitve za psa in so lahko precej poceni. Toda psom je lahko precej neprijetno, ko se nastanijo v psarni, kar zmoti njihov cikel spanja in prehranjevanja.

V današnjem času so v ospredje stopili razni pasji hoteli, ki ponujajo več prostora, kot psarne. Priporočila pridobite od ostalih lastnikov ljubljenčkov na vašem območju. Ne zanašajte se preveč na opise, ki so navedeni na spletnih straneh.

Iskanje najboljše pasje varuške

Svojega psa pred odhodom spoznajte z njegovo varuško, da se prepričate, ali se dobro ujameta. Varuška naj vašemu psu ob prvem srečanju podeli nekaj njegovih najljubših priboljškov, saj bo tako pes varuško obravnaval kot nekoga, ki bo skrbel zanj. Z varuško pojdite na kratek sprehod in se s tem prepričajte, da lahko psa obvlada in se ob tem ljubljenček počuti dobro. Varuško seznanite tudi s posebnostmi glede nege vašega psa.

Če se bo vaš štirinožec nastanil pri njegovi varuški, preverite spalne in zunanje prostore ter prostore za prehranjevanje.

Seznam opravil za uspešno nego vašega psa

Ko psu izberete varuško, sestavite seznam osnov, da bo vaš pes dobro oskrbljen. V seznam vključite podatke kot so:

 • koliko in kdaj hranite svojega psa
 • kako pogosto ga peljete na sprehod
 • koliko priboljškov dobi vaš pes
 • navedite njegove najljubše igrače
 • napišite telefonsko številko veterinarja
 • morebitne alergije
 • opis osebnosti psa (posebnosti, strahovi…)

Neprekinjena pasja vzgoja

Psi potrebujejo usposabljanje in treninge, da se prilagodijo novi situaciji. Za pse, ki nenehno lajajo, ne upoštevajo ukazov, cvilijo, ko ostanejo sami ali se agresivno vedejo do drugih psov, je težko skrbeti. Prav zato je šolanje najpomembnejši korak, s katerim se prepričate, da je psu prijetno, ko ga morate zapustiti. Psa vzgajate za njegovo varnost in varnost drugih.

Če ima vaš pes težave s tem, da ostane sam, ni edini! Tesnoba zaradi ločitve je v porastu in je ena glavnih pasjih težav.

Na dan odhoda

Preden odidete, psu privoščite čas za dodatno vadbo. To naj bo sprehod, ali pa obisk pasjega parka.

Kaj storiti, če ne najdete stalne varuške?

Če ne najdete redne varuške, se vprašajte, ali bi lahko kdo preveril vašega psa, npr. sosed, prijatelj ali pasji sprehajalec. Usluge naj vključujejo hranjenje in sprehajanje psa ter preživljanje nekaj časa s hišnim ljubljenčkom, da ne bo osamljen.

Ko se odpravljate na počitnice brez psa in načrtujete vse zabavne aktivnosti, ne pozabite sestaviti zabavnih načrtov tudi za vašega kosmatinca.Če psa pustite doma stalno varuško, lahko zmanjšate njegov in vaš stres.

Manca Novak

VIRI

https://www.rover.com/