Zakaj pes ne jé?

302

Najbrž se je že vsakemu pasjemu lastniku kdaj zgodilo, da njihov štirinožni prijatelj ni želel jesti. Veliko ljudi se ob tem prestraši, saj je izguba apetita lahko pokazatelj slabega počutja. A naj vas pomirimo, da je vzrokov za neješčost veliko več, kakor bi sprva mislili. Tokrat vam razkrivamo vse možne razloge zakaj pes ne jé.

Kakor ljudem, tako tudi psom včasih paše več, včasih manj hrane. Če zato kuža en dan pojé nekoliko manj, kakor je dan prej, to še ni razlog za preplah. Nekateri psi pa so že sami po sebi bolj neješči ali pa bolj izbirčni. Pri takih je še posebej pomembno, da jih čez dan na hranite preveč s priboljški, saj je potem večja možnost, da ne bodo pojedli svojega obroka.

Če pa pes, ki je sicer ješč in ima rad hrano, kar naenkrat neha jesti, najbrž razlog tiči v nečem drugem.

Bolezen

Kot že rečeno, je izguba apetita lahko pokazatelj določenih bolezni. Lahko gre tudi za popolnoma neresne bolezni, ki so hitro ozdravljive, lahko pa je stanje resnejše. V vsakem primeru bodite pozorni, če opazite še kakšne druge nenavadne znake oziroma simptome in se obvezno posvetujte z veterinarjem.

Bolečine v zobeh

Možno je, da pes ne želi jesti, kadar ima bolečine v ustni votlini. Preverite gobec svojega kosmatinca, če najdete kakšen zob, ki se maje, rane po ustnih votlinah ali karkoli drugega nenavadnega.

Nedavno cepljenje

Cepljenje lahko vašega štirinožca zaščiti pred najrazličnejšimi boleznimi, a ima lahko tudi stranske učinke. Eden teh stranskih učinkov je, da ima kuža kakšen dan ali dva slabši apetit. V kolikor je razlog tiči v cepljenju, bi se zadeva mogla sama od sebe v nekaj dnevih izboljšati.

Novo okolje

Če ste greste s psom na dopust, se preselite, ste na obisku,.. Je lahko drugačno okolje za kosmatinca precej stresno. Nekaterim psom je v takem okolju neprijetno jesti. Možnost, za zmanjšanje apetita je še toliko večja, če je v novem okolju še kak drug pes, ali pa denimo kak tujec, ki želi psa med hranjenjem božati, se igrati,… Ne glede na to, kje ste, poskrbite, da bo vaš štirinožec imel možnost v miru pojesti svoj obrok. Če je za psom daljša vožnja je možno tudi, da je psu slabo od vožnje in zato ne želi jesti.

Psi imajo radi rutino, zato mu, če je le možno, obroke ponujajte vedno ob enakem času v dnevu, v enakem prostoru na katerega je vajen in kjer se dobro počuti.

Naveličanost

Tudi, če pes ni pretirano izbirčen je še vedno možnost, da se je ta naveličal okusa hrane. Sploh, če dobiva enako hrano več let. Si predstavljate, da bi vi nekaj let vsak dan jedli enako kosilo? Nič nenavadnega ni, če je tudi psu kdaj dovolj. Psu lahko menjate hrano in vidite, če se njegov apetit vrne. A menjava hrane ni tako enostavna, sploh, če ima pes alergije ali kakršnekoli druge težave. Če želite vašega štirinožca še naprej hraniti z enako hrano, lahko nekaj dni ponujate še naprej enako hrano in vztrajate, dokler pes ne začne jesti. Vmes je priporočljivo, da ne ponujate drugih priboljškov, kosti, ali česar koli drugega.

Vročina

Tukaj so vroči dnevi in prav nič nenavadnega ni, če pes ob vročini nima toliko apetita. Najbolje je, da psu hrano ponudite, zjutraj in zvečer. Ni priporočljivo, da ga hranite takoj po fizičnih aktivnostih – počakajte, da se pes malce ohladi.

Zaužitje česa nenavadnega

Če pes zaužije kaj nenavadnega, lahko to povzroči slabost in bolečine. Psi lahko zelo hitro kaj pojedo iz tal, kadar ne gledate. Možno je, da je štirinožec pojedel nekaj relativno nenevarnega, zaradi mu bo samo malo slabo in bo imel kak dan manjši apetit. Obstaja pa tudi možnost, da je pes pojedel kaj strupenega. V tem primeru bodo izgubo apetita spremljali še nekateri drugi dejavniki (slabost, bruhanje, apatičnost, prebavne motnje, krči,…). Če sumite na zastrupitev se nemudoma odpravite k veterinarju, saj so v teh primerih včasih ključne že minute.

Nekaj besed o tem, zakaj pes ne želi jesti in kaj v takem primeru lahko naredite, je povedala tudi veterinarka Živa Viktoria Turk.

V vsakem primeru je pomembno, da svojega psa redno spremljate in opazujete, saj boste tako najlažje videli, kako se običajno obnaša in koliko apetita ima. Ko ga spoznate, boste tudi prej ugotovili, ko bo prišlo do kakšnega odstopanja in tako prej odkrili, če bo kaj narobe.

Veronika Sivka

VIRI

www.pets.webmd.com

www.akc.org

www.petcube.com