Zastrupitve pri psih

601

Ob naštevanju najbolj nevarnih stvari v našem gospodinjstvu najbrž ne bi pomislili na čokolado, rozine in čistila. Vse to pa lahko močno škoduje zdravju naših kosmatincev. Ker so naši kužki radovedni, igrivi in sledijo prijetnim vonjavam, moramo biti še posebej previdni, da njim škodljive izdelke varno spravimo izven njihovega dosega. Vsaka zastrupitev je resna zdravstvena težava, zato je nujno poiskati veterinarsko pomoč.

Zastrupitev s hrano

Tako sveže kot posušene rozine in grozdje vsebujejo kemične spojine, na katere so naši kosmatinci zelo občutljivi. Toksini v rozinah in grozdju lahko vodijo do odpovedi ledvic. Prvi znaki se pojavijo po šestih do dvanajstih urah po zaužitju. Težave se kažejo v obliki slabosti, bolečina v trebuhu, bruhanja in driske ter povečanega pitja. Odpoved ledvic je zelo hitra, zato pogosto ne pomaga niti takojšnje zdravljenje. Kofein in teobromin sta prav tako nevarna za naše kosmatince, saj obe snovi stimulirata živčni sistem in nemirnost, lahko povzročita bruhanje, krče in nezavest. Snov teobromin vsebujeta kakav in čokolada, pri čemer je temna čokolada še bolj nevarna kot mlečna. Čokolada, ki je primerna za ljudi, nikakor ne sodi na meni našega psa, saj lahko zaradi zaužitja pes celo pogine. Psom smrtno nevarne so tudi

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Enja Zagoršek

Objavljeno v štiriindvajseti številki revije Kužek