Kako postane kuhinja varna za psa?

181

Lastniki psov se pogosto znajdemo v situacijah, ko moramo zaradi svojega štirinožca nekoliko prilagoditi svoje življenje. Ko v svoj dom sprejmemo žival, se moramo zavedati, da so njene potrebe na prvem mestu. Seveda moramo poskrbeti za ustrezno prehrano, veterinarsko oskrbo, nego … Poskrbeti pa moramo tudi, da je kuža doma v varnem okolju. Eden izmed prostorov v hiši, ki je poln potencialnih nevarnosti za hišnega ljubljenčka, je kuhinja. Tukaj je nekaj idej, kako kuhinjo zavarovati in preurediti tako, da bo čim bolj varna za kosmatinca.

Eden izmed prostorov v hiši, ki je poln potencialnih nevarnosti za hišnega ljubljenčka, je kuhinja. Tukaj je nekaj idej, kako kuhinjo zavarovati in preurediti tako, da bo čim bolj varna za kosmatinca.

HRANA NAJ NE BO DOSTOPNA

Vso hrano pospravljajte na mesta, ki kosmatincu niso dostopna. Uporabljajte steklene/plastične posode, ki jih žival ne more odpreti. Psi, ki so bolj agilni, lahko brez težav skočijo na kuhinjski pult, mačke pa to storijo še lažje in hitro se zgodi, da pod zob dobijo nekaj, kar jim bo škodilo. Pa tudi če prvič mogoče ne pojedo hrane, ki jim škodi, enkrat, ko se navadijo, da jih na pultu čaka hrana, bodo pri iskanju veliko bolj vztrajni in hitro se zna zgoditi, da bodo prej ali slej našli kakšno živilo, ki je zanje nevarno. Med nevarna živila sodijo čokolada, grozdje, čebula, kava … Na surovine, ki so psu nevarne, bodite še posebej pozorni in jih pospravljajte čim višje, v dobro zavarovane embalaže.

ZAŠČITA PRED OSTRIMI PREDMETI

Ostri predmeti lahko psa resno poškodujejo. V kuhinji med najnevarnejše definitivno sodijo noži. Poskrbite, da so slednji na takem mestu, kjer jih pes nikakor ne more dobiti. Seveda lahko tudi vilice in žlice poškodujejo kosmatinca, zato je smiselno, da imate ustrezno pospravljen ves pribor.

Tudi pohištvo kuhinje lahko skriva ostre robove, ob katerih se pes lahko rani. Najboljše je, da vse ostre robove ustrezno zaščitite. V vsaki bolje založeni trgovini z opremo za dom lahko dobite kakor nekakšne majhne „ščitnike“ za robove, ki so namenjeni za zaščito pohištva pri družinah z malimi otroci. Je pa to super zaščita tudi za kosmatince.

ZAŠČITA PRED BELO TEHNIKO

Marsikdo od nas, lastnikov, ni še popolnoma osvojil vse bele tehnike in včasih odkrijemo kakšno novost. Psi vse skupaj razumejo še težje. Kuža ne razume, da ga bosta pečica in štedilnik opekla. Seveda je najboljše, da psa že v začetku navadite na to, da pusti takšne naprave pri miru. Še posebej pa bodite pozorni, kadar so te stvari vroče. Tudi, ko pečico/kuhalno ploščo ugasnete, bo površina še nekaj časa vroča in potencialno nevarna za štirinožca, zato pazite, da se ne opeče. Nekateri lastniki to rešijo tako, da doma namestijo ograjo z vratci, da kuža ne more do nevarnejših površin, kadar je sam. Ograja je dobra izbira predvsem pri manjših, starejših ali bolj umirjenih psih. Če imate doma bolj živahnega psa, lahko ograjo brez problema preskoči, zato je v takih primerih pametno poiskati druge alternative.

ZAŠČITA PRED ELEKTRIKO

Kakor povsod v hiši, je tudi v kuhinji potrebno biti pozorni na elektriko. Pred psom skrijte vse kable ter vtičnice. Kakor je bilo omenjeno pri drugih stvareh, je tudi tukaj najbolje, če psa že od začetka navajate na to, da kable in vtičnice pusti na miru. Vseeno pa previdnost ni odveč; kadar kosmatinca pustite samega, izklopite vse, kar lahko. Seveda je lahko zelo nevarno, če pes pojé tudi izklopljen kabel, a vsaj ni nevarnosti, da bi ga stresla elektrika. Nesreče z vtičnicami so sicer nekoliko redkejše, a vseeno možne. Predvsem je nevarno, če pes v vtičnico vtakne svojo taco.

Ko dobite otroka, je povsem normalno, da ustrezno zaščitite svoj dom in enako bi moglo biti tudi pri psih. Na nas je, da poskrbimo za njihovo varnost in, da jim zagotovimo okolje, v katerem lahko brezskrbno uživajo. Pes je družinski član in prav je, da svoj dom prilagodimo tako, da upoštevamo tudi njegove potrebe.

Veronika Sivka

Viri:
https://thebark.com
https://familypet.com
https://www.kitchendoorworkshop.co.uk