VIDEO: 10 najbolj redkih pasem psov na svetu

1462

Skozi leta so bili psi vedno zvesti spremljevalci ljudi in pregovor o tem, da je pes človekov najboljši prijatelj, še kako drži. Danes si velika večina ljudi, ki so lastniki psov, ne more predstavljati življenja brez njih.

Na svetu obstaja več sto različnih pasem psov, pa vendar so nekatere izmed teh izredno redke in jih je s tem tudi izredno težko dobiti. Seveda pa ljudje tudi ustvarjajo nove pasme psov ali zaradi zdravstvenih razlogov, da le te izboljšajo, ali iz kakšnih drugih razlogov. Seveda pa so nekatere pasme veliko bolj pogoste kot druge, nekatere so celo poznane kot redke. Katere pasme so znane, kot najbolj redke pasme pa vam predstavljamo v spodnjem prispevku.

Merle pitbul

Merle pitbul uvrščamo v skupino pitbulov, ki pa na žalost nimajo ravno dobrega glasu med ljudmi, saj jih večina označuje za izredno nevarne pse. Pasma je sicer resnično bolj nagnjena k agresivnemu vedenju, a ob zgodnji pravilni vzgoji lahko to pasmo vzgojimo v prijaznega in zvestega psa. Pasma ima značilen vzorec na dlaki, kot da bi ga nekdo poškropil s temno barvo. Slabost te pasme pa je, da je lahko izredno občutljiva in postane hitro nervozna.

Turški pointer

Turški pointer spada v skupino redkih psov, ki na prvi pogled ne izgledajo nič posebnega. Pa vendar ob dobrem pogledu nanj opazimo, da ima kuža razdvojen smrček, a brez skrbi, za to pasmo je to nekaj normalnega. Ta pasma je s tem rojena in ni bila žrtev kakšne koli človeške krutosti. Seveda pa nekateri primeri so veliko bolj izraziti in bolj vidni kot drugi. Ta pasma je znana kot lovska pasma z dobro izostrenim vonjem, atletskim telesom in z močnim lovskim nagonom.

Mehiški goli pes

Mehiški goli pes je uvrščen med pasme psov, ki nimajo dlake oziroma jim ta skoraj v celoti odpade, če jo imajo. Prav tako naj bi ta pes bil poznan že iz časa Aztekov in naj bi bil znan kot izredno redek na svetu. Azteki so verjeli, da prav ta kuža spremlja mrtve duše na drugo stran oziroma v njihovo posmrtno življenje.

Bergamski ovčar

Bergamski ovčar izvira iz pokrajine Bergamo v Italiji. Zanje je značilna dolga dlaka podobna ovčji, a presenetljivo je, da kljub temu ta pasma dobro prenaša toplo vreme. Prav tako se ne boji dežja ali mrzlega vremena. Prvotno so bergamski ovčarji služili kot čuvaji ovac in ne boste verjeli, da jih prav ta njihova specifična dlaka varuje pred ugrizi volkov, ki želijo priti do ovc.

Tibetanski mastif

Tibetanski mastifi so prav tako poznani iz preteklosti, pomagali naj bi nomadom v himalajskem gorovju. Le ti naj bi bili predniki vseh ovčarjev in mastifov. Tibetanski mastif ima izrazito dolgo in gosto dlako,ki mu ne omogoča dobrega prenašanja vročine. Spada v skupino velikih psov, saj lahko v težo dosega od 60 do 80 kilogramov. V višino dosega od 60 pa vse do 77 centimetrov. Ta pasma potrebuje veliko prostora za gibanje, zato so veliko dvorišče in redni ter dolgi sprehodi obvezni del njegovega življenja za zagotovitev njegove potrebe po gibanju.

Tajski grebenar

Tajski grebenar spominja po naravi na dinga, divjega psa iz Avstralije. Znanstveniki še vedno ne vedo točno, od kod sama pasma izvira. Domnevne izvorne države naj bi bile Vietnam, Kambodža, Poljska in Indonezija. Te države naj bi bile v preteklosti izolirane in naj bi se tam ta pasma razvila, saj se ni mogla mešati z ostalimi pasmami.

Basenji

Basenji prav tako uvrščamo med redkejše pasme psov. Izvirajo iz centralne Afrike in so poznani ljudem že kar 5000 let. Sama pasma je izredno unikatna in jo je praktično nemogoče zamešati s katero drugo. Prva lastnost, ki ga identificira, je, da ti psi ne lajajo in ne morejo lajati. Druga unikatna lastnost je, da ko dajo psi skupaj ušesa oziroma jih dvignejo, jim na čelu nastanejo gube, skoraj tako kot pri ljudeh. Prav tako naj bi bila ta pasma primerna za alergike. Še ena njihova nenavadna navada, ki jo občasno počnejo, pa je umivanje samih sebe, podobno kot to počnejo mačke. Pasma lahko ima v enem leglu kar 15 mladičkov, kar ni ravno pogost pojav pri ostalih pasmah psov.

Če si želite podrobnejši vpogled k najredkejšim pasmam na svetu in želite izvedeti, katere so še ostale redke pasme, pa si poglejte spodnji video posnetek.

Vesna Kropf