Kako preprečimo razvoj sladkorne bolezni pri svojem psu?

1405

kako-preprecimo-razvoj-sladkorne-bolezni-pri-svojem-psuSladkorna bolezen, imenovana tudi diabetes, postaja v današnji družbi vse bolj razširjena. Ne prizanaša tako ljudem kot tudi našim hišnim ljubljenčkom. Za njo namreč zbolevajo tudi psi in mačke.

Raziskovalci ocenjujejo, da sladkorno bolezen razvije eden od 200 psov. K sreči je zdravljenje in obvladovanje sladkorne bolezni pri psih v zadnjih letih močno napredovalo, zato psi s sladkorno boleznijo živijo daljše in bolj kakovostno življenje.

Delovanje diabetesa je razmeroma preprosto opisati. Tako kot avtomobili uporabljajo gorivo za delovanje, telesne celice uporabljajo sladkor, glukozo, za življenje. Telo pridobiva glukozo z razgradnjo ogljikovih hidratov v prehrani. Celice nato s pomočjo hormona inzulina, ki ga tvori trebušna slinavka, izločajo glukozo iz krvi. Pri diabetesu mellitusu, celice ne zaužijejo dovolj glukoze. Ta glukoza se zato nabira v krvi. Kot rezultat celice stradajo, organi pa se kopajo v sladkorju.

Čeprav sladkorna bolezen pri psu ni ozdravljiva, jo lahko zdravimo in svojemu kužku omogočimo kakovostno življenje z diagnozo.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Lina Zalaznik in Deja Drobne

Viri:

moderndogmagazine.com

petmd.com

https://www.dogsnaturallymagazine.com
https://thebark.com