Zahrbtna bolezen: rak

392

Diagnoza: rak. Ob tem večina lastnikov občuti nemoč. Vendar se sodobna veterina spopada s to boleznijo. Oglejmo si, kako.

Izmed vseh zdravstvenih težav, ki lahko doletijo naše ljubljenčke, se večina lastnikov najbolj boji prav raka. Bolezen največkrat razumemo kot smrtno obsodbo za psa. Vendar obstaja veliko več možnosti pomoči in predvsem več upanja, kot si marsikdo predstavlja. Skoraj vsak tretji pes zboli za rakom, a preventiva, zgodnje odkrivanje in zdravljenje so vedno boljši in veterinarski onkologi se trudijo, da bi dali vsaki oboleli živali kar najboljšo možno prihodnost.

Kaj je rak?

 Telesne celice odmirajo in zamenjujejo jih nove. Ta proces se dogaja skozi celo življenje. Včasih pa gre pri tem nekaj narobe in množiti se začnejo celice, ki niso običajne, normalne. Te imajo sposobnost, da se delijo brez popravkov in ravnovesja in v telesu nimajo uporabne vloge. Skupek nenormalnih celic je tumor. Glede na to, kako maligen je tumor, se lahko razširi in uniči zdravo tkivo ter povzroči smrt. Pes ima stotine različnih tipov celic. Rak se lahko pojavi v kateremkoli tipu celic in torej skoraj v kateremkoli delu telesa.

Obstaja okoli dva tisoč različnih bolezni, pri katerih gre za neko obliko raka. Nekatere od njih so relativno nenevarne, na benignem koncu spektra, potem pa je tu še drugi konec, kjer so zelo agresivne in z veliko možnostjo razširitve bolezni. Nekateri najpogostejši tipi raka pri psih so kožni rak, limfom (rak limfnih žlez) in tumorji mlečnih žlez.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Katja Pavlič

VIR: 
Michael Hallam, Your Dog, julij 2017, 63-69