Doberman

2869

DobermanPrimeren za:
Izkušene lastnike psov
Družine s starejšimi otroki

Na kratko o dobermanu:
Zvest
Pogumen
Deloven
Aktiven

Posebne zahteve:

Doberman je vsestranski delovni pes, čuvaj in športnik, ki pa je hkrati nežen in ljubeč družinski član.

Zgodovina

Pasmo je v šestdesetih letih devetnajstega stoletja vzredil Friedrich Louis Dobermann – nemški pobiralec davkov, ki je na svojih službenih potovanjih pogosto zašel v nevarne situacije in je potreboval pse, ki bi ga varovali pred nepridipravi. Križal je nemškega pinča, rotvajlerja, beaucerona ter nekatere tipe ovčarjev, da je dobil delovnega psa nevarnega in neustrašnega izgleda in visoke inteligence. Po dobrem sprejemu pasme na pasji razstavi leta 1876, so se dobermani hitro razširili tudi v vojsko in policijo, postali pa so tudi priljubljeni psi čuvaji.

Videz

Doberman je srednje velik pes, elegantne konstitucije ter mišičastega in močnega telesa. Dosežejo do 72 cm plečne višine in do 45 kg. Glava je močna in proporcionalna telesu, oblikovana je klinasto. Nos je velik in širok, pri črnih psih je črne barve, pri rjavih pa je svetlejši. Gobec se široko odpira in vsebuje 42 zob,ki se sklenejo v popolnem škarjastem ugrizu. Oči so srednje velike, ovalne in temne, ušesa pa visoko nastavljena in ležijo tesno ob licih. V preteklosti so dobermanom kupirali ušesa in repe, kar pa pri nas zdaj že nekaj let ni več dovoljeno. Vrat je dolg in eleganten, brez odvečne kože. Hrbet je razmeroma kratek, vendar dobro omišičen. Prsni koš je globok in sega do približno polovice plečne višine psa, spodnja linija telesa pa je zelo očitno zakrivljena navzgor. Rep je visoko nastavljen ter nekupiran. Sprednje noge psa so ravne in v stoji paralelne, z močnimi kostmi in tačkami, podobnimi mačjim – prsti so usločeni navzgor, cela tačka pa je čvrsta in kompaktna. Zadnje noge so zelo močne in dobro okotene. Gibanje je pri tej delovni pasmi zelo pomembna lastnost, saj je elastično, elegantno in agilno. Dlaka je kratka, gosta in svetleča, brez podlanke. Dovoljene barve so črna in rjava, z rjasto-rjavimi oznakami na gobčku, licih, obrveh, na prsih, nogah in pod repom.

Temperament

Doberman je prijazen in miren pes, ki ima rad svojo družino in se dobro razume z otroci. Je čuječ in temperamenten, kar ga naredi dobrega čuvaja. Je zelo inteligenten in učljiv pes, ki ljubi in potrebuje delo. Je pogumen in vztrajen, idealen za policijsko delo, poslušnost ali obrambo. Kljub želji in sposobnosti za delo v težkih in zahtevnih pogojih, pa se od dobermana pričakuje, da je prilagodljiv v vseh situacijah, prav tako pa je zelo dober hišni in družinski pes. Ima veliko energije in je zelo aktiven, zato nujno potrebuje gibanje – vsaj par ur aktivnega sprehoda, teka in igre na dan. Čeprav je prijazen in vodljiv pes, pa zaradi teh zahtev ter svoje velikosti in ustrahujočega izgleda potrebuje doberman vodnika, ki ga bo znal obvladati in njegovo energijo usmeriti v delo, ki bo psa veselilo in izpolnjevalo.

Zdravje in nega

Je nagnjen k nekaterim boleznim hrbtenice in displaziji kolkov, kot tudi dednim napakam srca in težavam s kožo. Zato se moramo pri nakupu mladiča prepričati o zdravju njegovih staršev in preveriti vzreditelja, če pse pari odgovorno in skrbi za zdravje pasme. Zaradi kratke dlake so zelo občutljivi na mraz in nikakor niso psi za v pesjak ali za na dvorišče. Ta dlaka pa ne zahteva veliko nege, le krtačenje nekajkrat na teden s pravimi pripomočki, s katerimi poberemo odmrlo in odpadlo dlako.

Viri: dogbreedinfo.com
fci.be