Prehrana aktivnih psov mora biti prilagojena njihovim potrebam!

1903

aktivni-psi-prehranaVse več skrbnikov delovnih pasem, kot so ovčarji, vlečni in lovski psi, se zaveda, da ti psi tudi v sodobnem svetu, kjer večina ne opravlja več dela za katero so bili vzrejeni, potrebujejo mentalno in predvsem fizično zaposlitev, ki ustreza njihovi telesni zgrabi in karakteristikam. Iz tega razloga so se razvile številne kinološke športne discipline, ki posnemajo prvotne delovne naloge teh pasem in tako psom nudijo idealno zaposlitev, aktivnost in trening. Skrbniki polarnih pasem lahko vzdržljivost in odločnost svojih ljubljencev preizkusijo v vlečnih športih, kot so vleka sani, canicross, bikejoring in skijoring, skrbniki ovčarskih pasem se lahko s svojimi psi udeležujejo tekem v paši, z lovskimi psi pa se lahko lotimo dela na sledi ali lure coursinga. Vse več skrbnikov psov, ki imajo presežek energije, se odloča tudi za agility in frizbi, ter rally obedience, ki so pri nas med najbolj uveljavljenimi kinološkimi športnimi disciplinami. Pa tudi, če zgolj sedete na kolo in se s psom odpeljete po zahtevnejši trasi ali obujete pohodne čevlje in se skupaj odpravita na večurni pohod, lahko svojega kosmatinca dodobra razmigate. S tem pa mu omogočite, da izživi svoje nagone in naredite največ za njegovo zdravje – konec koncev smo za le-to odgovorni zgolj in samo mi, njihovi skrbniki.

Vsekakor je pohvalno, da se vse več skrbnikov odloča, da svojim psom omogoči aktivno življenje, vendar pa še vedno obstaja področje tega življenja, kjer žal večina skrbnikov dela gromozansko napako: prehrana. Dejstvo je, da ima večina teh aktivnih psov popolnoma enako prehrano kot tisti psi, ki večino dneva preležijo na domačem kavču in se dvakrat dnevno v mirnem tempu sprehodijo po naselju. Naj vam pojasnimo zakaj to ni pravilno …

Vsak pes potrebuje uravnoteženo prehrano, ki mu zagotavlja zadostne količine energije za aktivnosti, v katerih sodelujejo. Povsem logično je torej, da delovni in aktivni psi potrebujejo večje količine kalorij kot psi, ki večino časa preživijo na domačem kavču. Za najboljše rezultate in vrhunsko zdravje, mora prehrana poleg zadostnih količin energije (predvsem iz maščob in v manjši meri ogljikovih hidratov) vsebovati tudi optimalne ravni esencialnih hranil, ki jih telo psa potrebuje za učinkovito delovanje.

ab62ef4e-3454-41ff-b198-4540e72b00deprehrana-aktivnih-psov-2

Aktivni psi potrebujejo hranila, ki pomagajo lajšati dodatne obremenitve za njegovo telo. Njihovi imunski, krvno-žilni in mišično-skeletni sistemi so v času povečane fizične aktivnosti pod izrednimi obremenitvami. Ustrezna količina esencialnih hranil v prehrani pa lahko pripomore tudi k izboljšanju pozornosti in koncentracije, ter posledično športnih oziroma delovnih rezultatov.

Energijske zahteve delovnih in aktivnih psov so odvisne od intenzivnosti in trajanja obremenitev (tj. vadbe), kot tudi pogojev v katerih pes aktivnost izvaja. Zelo pomembno je, da je prehrana energijsko bogata, saj na ta način uspešno zadovolji povečane potrebe po hranilih, ne da bi morali bistveno povečati količino same hrane. Večje količine hrane se dalj časa prebavljajo in metabolizirajo ter bistveno bolj obremenjujejo prebavni sistem psa, zato je visoka prebavljivost hrane zelo pomembna. Visoka prebavljivost pripomore tudi k večji vzdržljivosti in vsi Arden Grange recepti so v tem oziru resnično super-premium kvalitete, s preko 90 % prebavljivostjo!

Maščobe vsebujejo približno dvakrat toliko energije kot beljakovine ali ogljikovi hidrati, in študije o vzdržljivosti psov v športnih disciplinah so pokazale, da maščobe izboljšajo vzdržljivost. Kar 70-90 % energije za delo pri psih izvira iz metabolizacije maščob in le majhen del iz metabolizacije ogljikovih hidratov. Prav zato je pomembno, da aktivni psi jedo prehrano, bogato z visokokakovostnimi maščobami. Piščančja maščoba in ribje olje, ki jih vsebujejo Arden Grange recepti, sta dva od najbolj prebavljivih virov maščob, ki obenem zagotavljata esencialne maščobne kisline, ki so ključni za biološke procese, pa tudi kot gorivo za energijo.

Beljakovine so seveda ključna hranila in morajo biti visoko prebavljiva. Piščanec ima eno najvišjih bioloških vrednosti, kar pomeni, da ga telo zlahka metabolizira. Linije Arden Grange za delovne in aktivne pse – Prestige, Performance in Premium – temeljijo na piščancu, vsebujejo pa tudi jajca in ribe za zagotavljanje zadostnih količin aminokislin.

Kaj torej izbrati?

V spodnjih vrsticah vam bomo pomagali z izbiro prave linije hrane Arden Grange glede na vrsto, intenzivnost in trajanje aktivnosti, ki jo izvajate z vašim psom.

prestige-arden-grange

Arden Grange Prestige

Je kalorijsko najbolj bogata hrana, z največjim deležem kalorij iz maščob, zato je idealna za pse, ki se ukvarjajo z vzdržljivostnimi športi in delom v ekstremnih temperaturah ali dalj časa, kjer potrebujejo veliko energije, vendar brez velikih količin hrane, ki bi upočasnjevale metabolizem.

performance-arden-grange

Arden Grange Performance

Ima srednje do visoko vsebnost maščob (18 %), zato je idealna za pse, ki se ukvarjajo z eksplozivnimi športi kot sta na primer agility in frizbi, kjer je zahtevana velika koncentracija in pozornost. Ta hrana vsebuje večje količine dodatkov za sklepe, zato nudi popolno zaščito aktivnim psom, ki dodatno obremenjujejo mišično-sklepne strukture. Arden Grange Performance uživajo tudi psi čuvaji in policijski psi, kar je največji odraz zaupanja v kakovost te prehrane.

premium-arden-grange

Arden Grange Premium

Hrana s srednje visoko vsebnostjo maščob (17 %) in z visokim deležem mesa (kar 40 %), je idealna za pse, ki so nadpovprečno aktivni v svojem vsakdanjem življenju (tek, kolesarjenje, hoja v hribe, ipd.), za pse, ki jim želimo zagotoviti prehrano z večjo vsebnostjo mesa kot je v običajni hrani za odrasle pse ali hrani za velike pasme ter za pse, ki ne prenašajo koruze, saj je ne vsebuje.

 

Odločitev torej v resnici ni tako zelo težka – odločite se za Arden Grange in zagotavljamo vam, da boste izbrali najboljše!

Arden-grange

Avanturist
Promocijsko sporočilo