Zakaj so omega 3 maščobne kisline pomembne za pse?

3762

Vsi vemo, da so za delovanje našega telesa ključnega pomena maščobne kisline omega 3 in omega 6. So esencialne maščobne kisline, ki jih sami ne moremo ustvariti v telesu zato jih moramo vnašati v telo s hrano. Zakaj jih potrebujejo psi in zakaj so zanje pomembne, pa vam razložim v nadaljevanju prispevka.

Omega 3 in omega 6 maščobne kisline so pomembne za življenje samo. Obe maščobni kislini sta ključni za normalno delovanje celic in celičnih membran. Razmerje med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami pa je tisto, ki določa kako bodo celice delovale. Rezultat porušenega razmerja med omega 3 in omega 6 se kaže kot motnja v delovanju imunskega sistema, nepravilnosti na koži, nepravilno delovanje srca in nevroloških funkcij, bolezni ledvic in osteoartritis.

Omega 6 so nenasičene maščobne kisline,  ki jih najdemo v rastlinskih oljih (bučno, sončnično), žitih in mesu, oziramo živalski maščobi, sadju in zelenjavi. Omega 3 maščobne kisline pa so dvoverižne, večkrat nenasičene, maščobne kisline –  α-linolenska kislina, eikozapentaenojska kislina (EPK) in dokozaheksaenojska kislina (DHK). Te sicer najdemo v planktonu, s katerim se hranijo ribe in morski sesalci, zato jih tudi ti vsebujejo. Toda, ker so omega 3 maščobne kisline zelo nestabilne in se zelo lahko spremenijo, se s toplotno obdelavo in predelavo hrane uničijo ter postanejo kancerogene.

In prav zaradi predelave hrane poznamo porušeno razmerje med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami, zaradi katerega prihaja do vnetij in alergij, nepravilnega delovanja srca in krvo-žilnih obolenj. Včasih je veljalo razmerje 3 do 5 omega 6 : 1 omega 3, danes pa se vrednosti gibajo med 25 do 30 omega 6 : 1 omega 3.

Zakaj so torej omega 3 maščobne kisline tako pomembne za pse?

Pri psih preveč omega 6 in premalo omega 3 maščobnih kislin prepoznamo po povečanih vnetjih in pretiranem odzivanju imuskega sistema v obliki stimulativnih alergij. Takoj lahko pomanjkanje opazimo tako, da preverimo tanek maščobni sloj, ki ga ima koža psa in, ki služi kot vodoodporna površina z antibakterijsko funkcijo. Če psu primanjkuje omega 3, koža izgubi to vodoodporno prevleko in postane izsušena in krhka. Posledično je dlaka brez sijaja, povečajo pa se tudi možnosti vdora bakterij v kožo, kar povzroča infekcije in srbečico.

Ker je komercialna pasja hrana procesirana, obstaja velika verjetnost, da ne vsebuje nujno potrebnih maščobnih kislin, tudi če je morda te nekoč vsebovala (napisi na embalaži da vsebuje omega 3 in omega 6). Sicer velja, da omega 6 v domači prehrani psov ne primanjkuje v tolikšni meri kot omega 3, saj se nahajajo v živalski maščobi, zelenjavi in sadju. Pa vendar lahko omega 6 priskrbite psu z dodajanjem hladno stiskanih olj kot sta laneno ali konopljino olje in semena (na primer bučna). Olja in  semena so pomembna za uravnavanje razmerja med maščobnimi kaslinami, saj vplivajo na vsako celico v telesu psa.

Omega 3 pa so zaradi svoje lahke uničljivosti, težje dostopne. Ker so zelo občutljive, tako na toploto, kot  na oksidacijo, hranite olja v hladilniku. Boljša so olja, ki imajo pumpice, zaradi katerih ne more priti do oksidacije ali pa jih uporabljajte v obliki kapsul. Olja, ki vsebujejo omega 3 maščobne kisline so lososovo olje, olje iz jeter trske, olje oljne repice, olje enoceličnih alg in morskih rib. Poleg tega so dober vir omega 3 tudi lanena semena.

Zaključna misel: Omega 3 maščobne kisline so nujne v prehrani naših kosmatinčkov. Da bi bili zares zdravi, energični in zadovoljni, se moramo učiti kaj je tisto kar zares potrebujejo in jim to nuditi.

Izberite hrano z dodanimi omega 3 maščobnimi kislinami, N&D in Brit.

N&D Grain Free Adut Medium&Maxi- Riba in pomaranča
Brit Care Grain Free Junior Large Breed- Losos in krompir

Sandra Manasijević, dipl. Canine Nutrition