Zakaj so omega 3 maščobne kisline pomembne za pse?

2289

Vsi vemo, da so za delovanje našega telesa ključnega pomena maščobne kisline omega 3 in omega 6. So esencialne maščobne kisline, ki jih sami ne moremo ustvariti v telesu zato jih moramo vnašati v telo s hrano. Zakaj jih potrebujejo psi in zakaj so zanje pomembne, pa vam razložim v nadaljevanju prispevka.

Omega 3 in omega 6 maščobne kisline so pomembne za življenje samo. Obe maščobni kislini sta ključni za normalno delovanje celic in celičnih membran. Razmerje med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami pa je tisto, ki določa kako bodo celice delovale. Rezultat porušenega razmerja med omega 3 in omega 6 se kaže kot motnja v delovanju imunskega sistema, nepravilnosti na koži, nepravilno delovanje srca in nevroloških funkcij, bolezni ledvic in osteoartritis.

Omega 6 so nenasičene maščobne kisline,  ki jih najdemo v rastlinskih oljih (bučno, sončnično), žitih in mesu, oziramo živalski maščobi, sadju in zelenjavi. Omega 3 maščobne kisline pa so dvoverižne, večkrat nenasičene, maščobne kisline –  α-linolenska kislina, eikozapentaenojska kislina (EPK) in dokozaheksaenojska kislina (DHK). Te sicer najdemo v planktonu, s katerim se hranijo ribe in morski sesalci, zato jih tudi ti vsebujejo. Toda, ker so omega 3 maščobne kisline zelo nestabilne in se zelo lahko spremenijo, se s toplotno obdelavo in predelavo hrane uničijo ter postanejo kancerogene.

In prav zaradi predelave hrane poznamo porušeno razmerje med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami, zaradi katerega prihaja do vnetij in alergij, nepravilnega delovanja srca in krvo-žilnih obolenj. Včasih je veljalo razmerje 3 do 5 omega 6 : 1 omega 3, danes pa se vrednosti gibajo med 25 do 30 omega 6 : 1 omega 3.

Zakaj so torej omega 3 maščobne kisline tako pomembne za pse?

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Sandra Manasijević, dipl. Canine Nutrition