Sezona klopov se je že začela!

569

Zaradi toplejšega vremena so se pojavili že prvi letošnji klopi. Poskrbite za svoje kužke s primerno zaščito. V nadaljevanju članka si lahko preberete zakaj so klopi nevarni za zdravje psa in kako se jih lotiti.

Zakaj so klopi nevarni za zdravje psa?

Klopi so zajedavci in zato vedno potrebujejo gostitelja, iz katerega se hranijo. Med hranjenjem, sesanjem krvi pa lahko prenesjejo tudi bolezen, ki jo dobijo pri prejšnjem gostitelju. Kar pa pomeni resno tveganje za širjenje bolezni.

Kakšne posledice povzročajo klopi?

Klopi niso le škodljivci, ki se posladkajo z vašim psom in povzročajo srbenje; lahko so tudi prenašalci nekaterih resnih bolezni. Klopi so lahko prenašalci nevarne bolezni bolezni, imenovane lymska bolezen, ki jo povzročajo bakterije, ki prizadenejo mišične in živčne celice.

Kakšni so znaki lymske borelioze?

Če je lymska borelioza nepravilno diagnosticirana in celo nezdravljena, lahko povzroči izjemno resno izčrpavajočo kronično bolezen z doživljenjskimi zapleti. Medtem ko število primerov lymske borelioze pri ljudeh narašča, je to bolezen pri psih žal še vedno težko diagnosticirati, zato je preventiva pred klopi ključnega pomena. Običajno lahko psi kažejo:

 • začetni izpuščaj okoli mesta ugriza klopa
 • šepavost
 • vročina
 • letargija

Kdaj so klopi aktivni?

Klopi so najbolj aktivni spomladi in jeseni običajno bolj v gozdovih in travnikih lahko pa tudi v mestih. Naj vas ne zavede, da se pojavijo le s toplim vremenom; pravzaprav jih lahko najdemo v okolju vašega psa skozi vse leto.

Kako lahko preprečim, da bi moj pes dobil klope?

Na trgu je veliko varnih izdelkov za preprečevanje klopov: od šamponov in razpršil do posebnih ovratnic, prepojenih s snovmi, ki prodrejo v maščobno plast kože vašega psa in ubijejo klope, ko se poskušajo nahraniti in dobijo prvi zalogaj anti – parazitsko obdelane kri. Tukaj preberite še 10 nasvetov za preprečevanje klopov.

Po sprehodu na podeželju(gozd,travnik) vedno preverite klope

Ljudje, ki uživajo na sprehodih po podeželju, bi morali hlače vedno zatlačiti v nogavice, da preprečijo, da bi se klopi neposredno priprijeli na kožo. Ko se vrnete domov, zlasti iz območij, kot so parki in gozdovi, preverite sebe in telo svojega hišnega ljubljenčka, ali ima znake kakršnih koli obiskovalcev.

To lahko storite tako, da se z rokami premikate po njihovem telesu in preverite morebitne nenavadne majhne izbokline, zlasti okoli:

 • uhljev(za in v notranjosti uhljev)
 • glave
 • vratu
 • dimljah
 • pazduhah
 • in tudi blazinice

Kaj naj naredim, če na svojem psu najdem klopa?

Klopi so lahko nevarni za psa katere koli starosti in pravzaprav za katero koli pasmo (čeprav so dolgodlake pasme verjetno bolj dovzetne za njihovo pobiranje), zato je pomembno vedeti, kaj storiti, če ga opazite. Če želite izvedeti več o klopih, kako jih prepoznati, preprečiti ali odstraniti, se obrnite na svojega veterinarja, saj je to pomembno za dobrobit vašega psa in javno zdravje.

Česa ne storiti

Klopa je treba vedno odstraniti počasi in previdno, sicer lahko ostanejo zagozdeni deli ust.

Če so pod stresom, lahko klopi izbruhnejo svoj krvavi obrok nazaj v svojega gostitelja skupaj z morebitno boleznijo, ki jo prenašajo, in tako povečajo možnosti za prenos bolezni.

Nikoli ne smete:

 • zbosti ali jih stisniti
 • zažgati s plamenom(nevarno, da zraven ožgete tudi psa)
 • namazati z vazelinom, da se zaduši

Nevarnosti nepravilnega odstranjevanja klopa

Če klopa najdemo na vašem psu, ga je treba odstraniti; če pa to storite nepravilno, lahko deli ust, ki ostanejo v vašem psu, povzročijo lokalno reakcijo tkiva, vnetje in okužbo. Zato se boste morda želeli pogovoriti s svojim veterinarjem o tehnikah, kako jih učinkovito odstraniti.

Kako pravilno odstraniti klopa?

Klopa pravilno odstranimo s pinceto, ki je namenjena prav temu.

O’Tom odstranjevalec klopov