Kako se spopasti z izgubo pasjega prijatelja?

1118

Mnogo nas je takih, ki smo s svojimi psički neločljivo povezani, odnos pa spremlja veliko obojestranske ljubezni. Čeprav ves čas vemo, da bodo nekega dne odšli nas, ko pride čas njihove smrti, to globoko prizadene in vpliva na vsa področja našega življenja. Veliko je ljudi, ki pojava takih čustev morda ne razumejo in nas zaradi njih lahko celo zasmehujejo, vendar se jih nikoli in nikdar ne smemo sramovati. Izguba psa, ki nas je leta in leta spremljal na vseh življenjskih dogodivščinah, je težka. Bolečina ob izgubi pa je pokazatelj pomembnosti odnosa, ki smo ga s preminulim ljubljenčkom imeli.

Proces žalovanja je individualna izkušnja. Pri nekaterih ljudeh poteka postopoma, od prvotnega zanikanja do končnega sprejetja dogodka, pri drugih pa se pojavlja v neenakomernih valovih, kjer se nedefinirano izmenjujejo različni intenzivni občutki. Navadno je tako, da je najtežje na začetku, z minevanjem časa pa negativna čustva počasi izgubljajo na svoji moči. To ne pomeni, da smo na svojega kužka pozabili in da za naše življenje ni več pomemben – pomeni zgolj, da smo konec njegovega življenja sprejeli, v spominu pa ga bomo ohranjali do konca življenja.

[members_only]

Dajte si čas

Žalovanje nima predpisanega roka trajanja in ne morete ga prelisičiti ali preskočiti. Nekaterim zadostuje nekaj tednov, drugim mesecem, tretji pa se s procesom žalovanja soočajo tudi po več let. Na trajanje žalovanja vpliva veliko dejavnikov, zato bodite potrpežljivi s sabo in pustite, da se proces zaključi naravno, ne glede na to koliko časa bo za to potrebnega.

Šok, osamljenost, žalost, jeza …

Vsa ta čustva so popolnoma naravna in sprejemljiva! Z njimi ni prav nič narobe, zato si jih pustite čutiti in ne dopustite, da bi zaradi doživljanja omenjenih čustev kdorkoli metal slabo luč na vas. Verjemite, veliko bolj nevarno bi bilo, če teh čustev ob izgubi ne bi doživljali – so namreč nujen del vsakega prebolevanja in ne pomenijo, da ste šibki ali preobčutljivi.

Izrazite se

Iskreno izražanje misli in občutkov ter pogovarjanje in deljenje zgodb o preminulem ljubljenčku, koristi in lahko celo pospeši proces žalovanja in pomaga omiliti občutek osamljenosti. Najdite oporo v ljudeh (in živalih), ki na vašo situacijo gledajo z razumevanjem. Verjemite, z vsakim pogovorom se boste počutili bolje in hkrati počastili spomin na izgubljenega pasjega partnerja.

[/members_only]

Maja Bernik

Vir:
www.helpguide.org