Kako se spopasti z izgubo pasjega prijatelja?

405

Mnogo nas je takih, ki smo s svojimi psički neločljivo povezani, odnos pa spremlja veliko obojestranske ljubezni. Čeprav ves čas vemo, da bodo nekega dne odšli nas, ko pride čas njihove smrti, to globoko prizadene in vpliva na vsa področja našega življenja. Veliko je ljudi, ki pojava takih čustev morda ne razumejo in nas zaradi njih lahko celo zasmehujejo, vendar se jih nikoli in nikdar ne smemo sramovati. Izguba psa, ki nas je leta in leta spremljal na vseh življenjskih dogodivščinah, je težka. Bolečina ob izgubi pa je pokazatelj pomembnosti odnosa, ki smo ga s preminulim ljubljenčkom imeli.

Proces žalovanja je individualna izkušnja. Pri nekaterih ljudeh poteka postopoma, od prvotnega zanikanja do končnega sprejetja dogodka, pri drugih pa se pojavlja v neenakomernih valovih, kjer se nedefinirano izmenjujejo različni intenzivni občutki. Navadno je tako, da je najtežje na začetku, z minevanjem časa pa negativna čustva počasi izgubljajo na svoji moči. To ne pomeni, da smo na svojega kužka pozabili in da za naše življenje ni več pomemben – pomeni zgolj, da smo konec njegovega življenja sprejeli, v spominu pa ga bomo ohranjali do konca življenja.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maja Bernik

Vir:
www.helpguide.org