Kaj morate vedeti, če si želite imeti zlatega prinašalca?

1436

Zlati prinašalec je eden izmed najbolj priljubljenih družinskih psov pri nas. Odlikuje ga nežen, prijazen in ljubeč značaj. Odlično se razume z neznanci, otroci, drugimi psi… Zaradi česar je odlična izbira v veliko primerih. Vseeno pa zlati prinašalec ni za vsakogar; preberite si vse, kar morate vedeti, preden si omislite to pasmo.

Zlati prinašalec je eden izmed najbolj učljivih psov

“Zlatko” je delovna pasma, kar pomeni, da so že v preteklosti bili uporabljeni za to, da so pomagalo ljudem. Danes še vedno zelo radi sodelujejo s človekom, zaradi svoje bistrosti pa stvari tudi hitro dojamejo. Nobeno presenečenje ni, da so zaradi tega pogosto uporabljeni kot terapevtski psi, reševalci, vodniki…

Imajo veliko energije

Kljub temu, da so ti psi zelo poslušni, vseeno potrebujejo zadostno dnevno mero gibanja in mentalne zaposlitve. Z veseljem se bodo z vami odpravljali na najrazličnejše dogodivščine; pohodništvo, tek, kopanje, prinašanje igrače, učenje trikcev, kinološke discipline… Pomembno je le, da zlati prinašalec dobi dovolj zaposlitve vsak dan.

So zelo družabni

Pasma velja za zelo družabno, kar je tudi eden izmed razlogov, zakaj je tako zelo priljubljena. Velika težava nastane, če pes veliko časa preživi sam doma. Osamljenost se pri zlatih prinašalcih lahko kaže s (samo)destruktivnim vedenjem. Zaradi tega zanje tudi ni primerno zunanje bivanje; želijo si biti v bližini svojih ljudi.

Zlati prinašalec ima lahko precej apetita

Zlati prinašalci so znani kot precej požrešni psi. To vam lahko pride zelo prav pri motiviranju za učenje, a hkrati je treba paziti na njihovo linijo. Bodite pozorni pri količini hrane, ki jo ponudite psu. Prav tako ga že od prvega dne navajajte na to, da hrane ne dobiva pri mizi.

Lahko so nagnjeni k določenim zdravstvenim težavam

V splošnem zlati prinašalec velja za zdravo pasmo. Tudi njihova življenjska doba je v povprečju med 12 in 14 let. Lahko so pa nagnjeni k določenim težavam, predvsem težavam s kožo (alergije), kolki, očmi ter srcem. V izogib težavam svetujemo, da psa kupujete pri preverjenem vzreditelju, ki pari samo zdrave in stabilne pse ter opravi vse potrebne preiskave.

Več o pasmi si lahko preberete tukaj, vabimo vas pa tudi, da si pogledate video posnetek o življenju z zlatim prinašalcem.

Veronika Sivka

VIRI

www.akc.org

www.bil-jac.com

www.countryliving.com