Ali psi čutijo nosečnost pri ženski?

1704

Nosečnost je za ženske posebno obdobje, ki ga zaznamuje veliko novosti in sprememb glede na njihovo počutje in zdravstveno stanje. Ker pa je mnogo nosečnic lastnic kužkov, pa se tukaj poraja vprašanje ali psi čutijo nosečnost pri ženskah in kako prepoznamo znake, ki kažejo na to.

Znaki, ki jih prepoznajo kužki

Odgovor na vprašanje sicer ni znanstveno dokazan, a strokovnjaki menijo, da kužki zaznajo nosečnost pri ženskah. Opaziti je spremembe v čustvovanju, spremembe njihovega vedenja in pozornosti do njega. Ker imajo psi okoli 300 milijonov receptorjev v nosu, naj bi zaznali oziroma vonjali spremembe feromonov in hormonov v človeškem telesu. To lahko tudi pomeni, da lahko še pred samo nosečnico vedo, da je ta noseča.

Eden izmed velikih znakov nosečnosti je čustvena in vedenjska sprememba, ki pride s spremembo hormonov. Ali se le to odraža v razpoloženju, malce hitrejši hoji ob sprehodih, občutljivosti na določene navade in spremembe okolja, v vsakem primeru vaš kuža to opazi.

Seveda pa je največji pokazatelj, da se nekaj dogaja, sprememba oblike telesa, saj kot ljudje tudi kužki opazijo naraščajoč trebušček iz meseca v mesec. Kljub temu da kuža zazna spremembo v nosečnici, pa je zelo malo verjetno, da bo pričakoval novega družinskega člana oziroma da bo zanj dejansko vedel, da je ta v trebuhu.

Psi torej razumejo, da se nekaj dogaja oziroma zaznajo neko spremembo. Ne vedo pa, da ste v veselem pričakovanju.

Kako se psi obnašajo okoli nosečnic?

Psi, ki zaznajo nosečnost, se kmalu začnejo tudi drugače vesti do nosečnic. Eden izmed najbolj prepoznavnih znakov je, da se kužki vedejo veliko bolj zaščitniško do njih, kot sicer. Prav tako jih želijo spremljati povsod, kamor gredo ter jih s tem obvarovati pred tujci. To sicer ne pomeni nujno, da postanejo bolj agresivni, ampak lahko več lajajo in do novih ljudi ne izkazujejo toliko potrpežljivosti kot sicer, saj je njihova prioriteta zaščititi nosečnico. Eden izmed pogostejših znakov pa je tudi, da kužki ležijo ob trebuščku nosečnice, se več stiskajo k njej in jo s tem še dodatno pazijo.

Kako pripraviti kužka na novega družinskega člana?

Zavedati se moramo, da je vsak kuža drugačen in se drugače odziva na spremembe v njegovem življenju. Nekaterim kužkom prihod novega družinskega člana ne bo predstavljalo velikih težav, spet drugi kužki pa znajo imeti s sprejetjem dojenčka kar nekaj težav.

Pomembno je, da že pred prihodom dojenčka kužka navadimo na novosti, kot so otroške igrače, otroška posteljica, voziček in podobno. Ob prihodu novega družinskega člana pa poskrbite, da kužka ne boste silili v dojenčka in mu boste obenem posvečali dovolj časa in svoje pozornosti, saj boste s tem hitreje dosegli, da bo le ta dojenčka lažje sprejel. Več o pripravljanju psa na dojenčka si lahko preberete tukaj.

Kot že zgoraj povedano, ni znanstveno dokazano, da psi čutijo nosečnost in vedo, da pride v družino nov družinski član. Pa vendar vseeno velika večina kužkov zazna spremembo in skuša nosečnico kar se da ščititi pred nevarnostmi tega sveta.

Vesna Kropf

VIRI

www.akc.org

www.flo.health

www.pedigree.com