Pripravite psa na prihod dojenčka

985

pripravite-psa-na-prihod-dojenckaKo boste domov prinesli dojenčka, bo vaš pes soočen z obilico nepoznanih zvokov in vonjav. Če je bil že kot mladič v stiku z otroki, verjetno ne boste imeli problemov, razen seveda v primeru, da je bil ta stik za psa neprijeten. Psi imajo tudi zelo radi rutino, ki se bo s prihodom novega člana spremenila. Nedvomno bo vaš ljubljenček v prihodnje deležen nekoliko manj pozornosti, saj je bil doslej navajen, da je vaš »edini otrok«.

Naredite načrt

Da bi stvari čim lažje stekle, je ključnega pomena, da si vzamete čas in psa pripravite na spremembo. V mesecih pred prihodom dojenčka se morate tako osredotočiti na učenje poslušnosti, če torej še niste bili v pasji šoli, je zdaj skrajni čas, da to storite. Poleg tega je priporočljivo, da psa kolikor pogosto je mogoče pod vašim nadzorom seznanjate z otroki. Če imate prijatelje, ki že imajo otroke, jih prosite za uslugo in se s psom čim več družite z njimi.

Štirje meseci pred prihodom dojenčka

Štiri mesece pred prihodom dojenčka postopno privajajte psa na novo izkušnjo. Kupite igrače za otroka, mnoge med njimi se oglašajo in ti zvoki so lahko za psa zelo neprijetni. Če se jih bo bal, ga pomirite in ga, ko bo miren, nagradite s pozornostjo ali priboljškom. Podobno je tudi z gugalnicami, otroškimi sedeži v avtomobilih, velikimi plišastimi igračami itd. Dajte psu možnost, da se nanje navadi že prej, sprememba bo zanj posledično toliko manjša. Vse novosti povežite z nagradami, tako bodo za psa sprva neprijetni dražljaji postali prijetni.

Dva meseca pred prihodom dojenčka

Mesec ali dva pred velikim dogodkom postopno začnite spreminjati vašo dnevno rutino. Približno predvidite, kako bo v prihodnje potekal vaš dan. Če boste popoldne, ko bo otrok spal, legli k popoldanskemu počitku, to storite že zdaj, pes pa lahko počiva skupaj z vami. Življenje z otrokom je lahko burno in nepredvidljivo. Če ste doslej psa vedno hranili ob osmih zjutraj, ga zdaj začnite hraniti še ob drugih urah, npr. med šesto in deseto. V primeru, da vaš pes uživa v družbi drugih psov, prosite kakšnega prijatelja, če vam prvih nekaj tednov pomaga s sprehodi skupaj z njegovimi prijatelji, lahko pa psa začnete tudi enkrat ali dvakrat tedensko voziti v pasji vrtec, kjer se bo naužil pasje družbe.

Psu ne posvečajte dodatne pozornosti

Uprite se skušnjavi, da bi vašemu psu nekaj tednov pred prihodom otroka namenjali več pozornosti kot sicer. S tem boste naredili več škode kot koristi, saj bo razočaranje vašega štirinožca ob prihodu otroka še toliko večje. Namesto tega psu ob določenih urah dneva posvetite 15 minut za igro, sicer pa mu postopno namenjajte nekoliko manj pozornosti kot sicer. Morda se sliši kruto, vendar bo takšno postopno privajanje za vašega psa nedvomno manj stresno od spremembe, ki se bo zgodila kar čez noč. Nobenega razloga ni, da pes in otrok ne bi šla skupaj in ponavadi z združevanjem ni problemov. Včasih pa na žalost so. Zato se zavedajte, da je odgovornost na vas, vi ste tisti, ki lahko psa še pravočasno začnete navajati na novo življenje, nikakor pa psa ne kaznujte, če se ne bo obnašal skladno z vašimi pričakovanji. V primeru, da je vaš pes problematičen, je toliko bolj pomembno, da ga na prihod dojenčka še pravočasno pripravite, poleg tega se pogovorite s kakšnim behavioristom in ne pozabite, vsi problemi so rešljivi.

 

Lina Zalaznik