Kaj narediti, če najdemo psa brez lastnika?

283

Ste kdaj srečali psa, ki se sprehaja brez lastnika? Čisto verjetno je, da se vam je ob tem porajalo vprašanje: kaj narediti, če najdemo psa brez lastnika?

Pred kratkim se mi je zgodilo, da sem se znašla v situaciji, kjer sem izgubljeno psičko, na srečo, uspela vrniti lastnici.

Čakala sem na avtobusni postaji, ko je mimo pricapljala zelo prijazna psička. Pozdravila me je in se prišla pobožat, naredila še par korakov naprej in se ustavila. Takoj sem se razgledala, če je kje blizu tudi lastnik, a ni bilo nikogar. Psička je tam še vedno stala in zbegano gledala okoli sebe, zato sem jo priklicala k sebi. Zagledala njeno ovratnico in jo tam tudi hitro prijela, da ne bi pobegnila. Na srečo je imela na sebi tudi ploščico s telefonsko številko. Tako se je zgodba končala hitro in srečno, saj jo je lastnica prevzela že pet minut po prejetem klicu.

Kaj pa lahko naredimo, če na kužku ni nobenih osebnih podatkov?

Prva stvar, ki jo naredimo je, da kužka zavarujemo. Kuža je lahko zmeden in ne razmišlja s trezno glavo; lahko se še poškodujejo. Poskusimo lahko z umirjenim govorjenjem, nežnimi in počasnimi gestami, če pa imamo možnost, pa jih lahko privabimo tudi s hrano – ponavadi to še najbolj vžge. Če kužka najdemo v hrupnem okolju, polnem raznih dražljajev, se z njim poskusimo umakniti na bolj umirjeno mest. Tam se bo počutil varnega in vam bo tako tudi lažje zaupal.

Ocena stanja psa

Ko smo izgubljenčka zavarovali, najprej preverimo njegovo zdravstveno stanje. Pregledamo ga za klope, v kakšnem stanju je njegova dlaka, ali se nam zdi shujšan, ali je kaj poškodovan, in podobno. Lahko, da kuža sploh ni izgubljen, ampak je brez lastnika. V tem primeru se obrnemo na društva za zaščito živali, zavetišča, ali pa na družabna omrežja, da se mu lahko čimprej najde primerno zavetje.

Če nismo prepričani, ali je kuža izgubljenček ali potepuh, je najbolj varna opcija, da ga peljemo k veterinarju, kjer ga bodo pregledali za čip in hkrati preverili njegovo zdravstveno stanje. V najboljšem primeru, je kuža čipiran in se kontaktira lastnika. Lahko pa se zgodi, da kužek čipa nima in je tako iskanje lastnika oteženo. V tem primeru se lahko prav tako obrnemo na društva za zaščito živali, zavetišča in družabna omrežja, seveda pa je tu še metoda lepljenja letakov po območju, kjer je bil kuža najden.

V času iskanja lastnikov, se kužku zagotovi primerno zavetje, ki ga nudijo na veterini, v zavetiščih, lahko pa mu to ponudimo tudi sami ali pa najdemo prostovoljca.

Seveda ni vsaka situacija tako enostavna. Velikokrat se zgodi, da je kuža, zaradi strahu, napadalen ali pa, da ga je nemogoče ujeti. V tem primeru takoj prosimo za pomoč, pa naj bo to mimoidočih, prijateljev, ali strokovnjakov. Kužkova varnost in dobro počutje morata vedno biti na prvem mestu.

Če se znajdete v podobni situaciji, se lahko obrnete na spodnje številke:

  • Društvo za zaščito živali Ljubljana – 041 751 722
  • Lajka, društvo za zaščito in pomoč živalim v stiski – 041 446 085
  • Zavetišče Ljubljana – (01) 256 02 79
  • Obalno zavetišče za živali – 080 8849
  • Zavetišče za živali Maribor 02 480 16 60 ali za nujne primere 031 788 822
  • Zavetišče Meli center Trebnje – 031 331 336, (07) 30 45 616, 041 779 884, 041 693 787
  • Klinika za male živali Ljubljana, veterinarska fakulteta- (01) 4779 277, mobilna številka za nujne primere 030 716 190
  • Dežurni veterinar, Mr. Pet, Ljubljana – 040 223 319

 

Neža Bukovec