Zlati prinašalec

1471

Primeren za:

  • družine z majhnimi otroki,
  • starejše ljudi,
  • družine z drugimi živalmi,
  • ljudi, ki nimajo izkušen s psi.

Na kratko o zlatem prinašalcu:

Zlati prinašalec velja za eno izmed najbolj priljubljenih pasem pri nas in drugod po svetu. Njihova razigrana in prijazna narava je pravi magnet za vse pasje ljubitelje. Njegov karakter je samozavesten, ljubeč in inteligenten. Obožuje človekovo družbo, je krasen družinski in hkrati terapevtski pes.

Zgodovina

Pasma zlatih prinašalcev izhaja iz Velike Britanije, natančneje iz Škotskega visokogorja. Nastala je s križanjem labradorca, gladkodlakega prinašalca, ruskega rumenega psa in irskega setra. Pasmo v osnovi delimo na dve veji, na ameriško in angleško različico. Ameriška pasma zlatih prinašalcev ima daljše tačke in vse značilnosti psov lovcev, medtem, ko imajo angleški zlati prinašalci močnejše kosti, daljšo dlako ter so praviloma svetlejši kot ameriški kosmatinci.

Videz

Že na pogled je zlati prinašalec prijazen in prikupen štirinožec, katerega kožuh je obarvan s prečudovitimi zlatimi odtenki. Samčki so praviloma večji od samičk in zrastejo v višino od 56 do 62 centimetrov ter tehtajo do 32 kilogramov, medtem ko samičke zrastejo od 51 do 56 centimetrov in tehtajo do 28 kilogramov. Njihov rep je raven in košat, njihove velike temno rjave oči pa kar izžarevajo ljubezen, ki jo nudijo svojim lastnikom.

Nega in zdravje

Nega dlake pri tej pasmi zahteva vsakodnevno krtačenje in občasno kopanje s pasjim šamponom, vendar le takat, ko je to nujno potrebno. Še posebej pozorni moramo biti na njihovo kožo, saj je zelo občutljiva ter lahko večkrat razdražena. Tako kot pri drugih pasmah moramo tudi pri zlatih prinašalcih redno čistiti ušesa, krajšati kremplje in jih razvajati s priboljški, ki skrbijo za redno čiščenje zobnih oblog. Predvsem je pasma zaradi občutljive kože nagnjena k alergijskim reakcija, lahko pa jih pestijo tudi težave s kolki, očmi in srcem. Njihova življenjska doba je nekje med 12 in 14 let.

Temperament

Zlati prinašalci veljajo za krasne družinske prijatelje, saj se odlično razumejo z otroki ter drugimi živalmi. Njihovo inteligentno naravo ljudje izkoriščamo pri iskanju pogrešanih oseb, ponesrečencev v ruševinah hkrati pa so zaradi svoje hitre učljivosti tudi odlični terapevtski psi. Imajo odličen čut za sočloveka, večkrat imamo občutek, da razumejo človekovo bolečino in opazijo žalost v človeških očeh. Načeloma zlati prinašalci obožujejo poletno čofotanje v vodi in raziskovanje s smrčkom po snežni odeji. Dejstvo, da se malo kdo od lastnikov zlatih prinašalcev odloči za nakup druge pasme, pove ogromno o očarljivosti in nežnosti tega človekovega najboljšega prijatelja.

Nina Merkužič

Vir:
https://dogtime.com