Kako psi vidijo?

1672

Za pse marsikje velja prepričanje, da ne vidijo barv. Vendar,  ali je temu res tako? Je pasji svet zares črno-bel?

Kako psi vidijo?

Vid je pri psu odvisen od pasme in od tega, kako skupaj ima oči. Velja pa tudi , da, daljši kot je pasji gobček,  večje je njegovo vidno polje.  Odvisen je tudi od starosti, saj se z leti pojavi siva mrena, ki poslabša vid.

Prvi pogled

Pes prvič spregleda približno 15 dni po rojstvu.  V primerjavi s človekom ima širše vidno polje. Migetanje svetlobe kot celoto zaznava pri 70 Hz, zato tudi televizije in slik na njej ne zaznava enako kot človek, ki pa migetanje svetlobe kot celoto zaznava pri 60 Hz.

Pasji vid

Pasji vid je predvsem dober pri zaznavanju gibanja. Pes lahko gibanje zazna na več kot pol kilometra daleč.  Predmet, ki se premika, prepozna pri 900 metrih. Odlično vidi tudi ponoči, saj ima več receptorjev, ki  služijo temu,  in strukturo, ki ji pravimo Tapetum lucidum. Ta vsebuje celice, ki so na svetlobo občutljive in jo lahko že pri najmanjši jakosti izkoristijo. To pripelje tudi do sijaja oči ponoči in v mraku.

Pasji vid je  dikromatičen, kar pomeni, da zaznava  le dva spektra barv, rumenega in modrega. Njegov vid je enak vidu čoveka z barvno slepoto. Torej ne razlikuje med rdečo in zeleno ter med rumeno in oranžno barvo.  Svet vidi v rumeni, modri, vijolični in sivi barvi.

Ajda Kankaraš