Sodobni psički iz pasje ute kar v človeško posteljo?

Danes pasji kosmatinci vedno redkeje svoje dneve preživljajo v utah, temveč so tako zunanji kot notranji kužki precej »priviligirani«. Po podatkih ameriškega združenja American Pet Products Association skoraj 60 % skrbnikov svoje kužke obravnava kot svoje otroke (ali vsaj kot družinske člane). Mnogi med temi skrbniki gredo pri crkljanju še dlje in kužkom dovolijo, da počivajo na človeških posteljah. Pogosto psi in skrbniki skupaj tudi prenočujejo. Pa je spanje v isti postelji s psom res dobra ideja? Se tako res lahko naspita tako skrbnik kot kuža?

Glede na izsledke raziskav spanje skupaj s psom ni tako slaba ideja. Raziskovalci na Mayo Clinic v Phoenixu so namreč prav to preučevali skupaj 40 odraslimi psi, ki spijo v spalnici s svojimi skrbniki. Sodelujoči ljudje v raziskavi na splošno niso imeli težav s spanjem oz. z nespečnnostjo. Raziskovalci so na pse namestili napravo Fitbark, tj. sledilec aktivnosti, ki se prilega ovratnici in pripravlja verodostojna poročila o živalskem vsakdanu. Jasno prikaže, kdaj kuža počiva, spi ali je aktiven in se igra. Njihovim skrbnikom so za potrebe raziskave namestili Actiwatch 2, s katerim so nadzorovali tudi človeško aktivnost, beležili gibanje ljudi in kako trden je bil spanec posameznega skrbnika.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat

Vir: